Duitsers bestellen 40 waterstofbussen bij Van Hool

Van Hool heeft een contract gesloten met RVK Köln en WSW Wuppertal (Duitsland), voor de levering van veertig waterstofbussen, dertig voor Keulen en tien voor Wuppertal.

Trefwoorden: #bestelling, #CO2, #CO2-uitstoot, #Duitsland, #Keulen, #order, #Van Hool, #waterstof, #waterstofbus, #Wuppertal

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - De hoog-technologische voertuigen zullen in de Van Hool-fabriek in Koningshooikt gebouwd worden en de eerste bussen worden opgeleverd in de lente van 2019.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool: “Waterstofbussen zijn voertuigen met een hoge toegevoegde waarde en die zijn van wezenlijk belang voor de productie-eenheid in Koningshooikt. Deze unieke bestelling, de grootste ooit voor waterstofbussen in Europa, is een serieuze opsteker voor het gebruik van de waterstof-technologie voor de aandrijving van bussen voor openbaar vervoer.”

De 40 bestelde waterstofbussen zijn hybride (brandstofcel en batterijen) voertuigen met 2-assen en een lengte van 12 meter. Ze worden uitgerust met de nieuwste FCvelocity-HD85 Fuel Cell module van Ballard power Systems uit het Canadeese Vancouver en zijn voorzien van een Siemens PEM elektrische tractie-motor met 210kW.

De brandstofcellen vormen, samen met de lithium batterijen en de elektromotoren, de basis van de aandrijving. De aandrijving van de bus is vol elektrisch. Enerzijds wordt waterstof in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot.

Anderzijds zorgen de batterijen voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is. Dankzij deze hybride aandrijving en het hergebruik van de remenergie is het waterstofverbruik beperkt tot ongeveer 8 kg per 100 km.