10 miljoen euro voor e-batterijen (+video)

Onlangs lanceerde de Europese Commissie de European Innovation Council (EIC) een Horizon-prijs voor innovatieve batterijen voor elektrische voertuigen. Er valt 10 miljoen euro te winnen.

Trefwoorden: #batterij, #e-Mobility, #EU Battery Alliance, #Europa, #Europese Commissie de European Innovation Council (EIC)

Lees verder

research

( Foto: EU )

ENGINEERINGNET.BE - De prijs wordt toegekend om een werkend prototype-accu voor een elektrisch voertuig te ontwikkelen met prestaties, die vergelijkbaar zijn qua bereik en laadtijd als een conventioneel klein gezinsvoertuig op benzine en diesel. De batterij moet bovendien relatief goedkoop zijn, duurzaam, veilig en volledig recycleerbaar.

Met deze prijs wil de EU de doorbraak van elektrische voertuigen bevorderen door o.a. de range anxiety aan te pakken. Bestaande batterijen zijn immers duur, bieden het voertuig maar een beperkt bereik en hebben lange oplaadtijden.

De deadline voor deze EIC Horizon Prize is 17 december 2020.


Er zijn trouwens nog vijf andere European Innovation Council (EIC) Horizon-prijzen uitgeloofd. Steevast worden baanbrekende ‘doorbraak’-innovaties beoogd met een grote maatschappelijke relevantie:

  • betaalbare hoogtechnologische humanitaire hulp (5 miljoen euro)
  • brandstof van de zon: kunstmatige fotosynthese (5 miljoen euro)
  • blockchains voor schaalbare, efficiënte oplossingen met grote impact op maatschappelijke uitdagingen (5 miljoen euro)
  • lage kosten ruimtelanceerder (10 miljoen euro)
  • early warningsysteem voor epidemieën (5 miljoen euro)

ACHTERGROND
Elektrische batterijen zijn cruciaal -lees: strategisch- in de huidige industriële revolutie. Europa mist echter een eigen productiebasis met alle gevolgen van dien: onzekere bevoorrading, hogere transportkosten, vertragingen, gebrekkige kwalititeitscontrole, designgebreken,… In oktober 2017 kondigde Maroš Šefčovič, EU vice-president voor de Energie Unie, een ambitieus initiatief aan: de EU Battery Alliance.

Deze alliantie zal zich buigen over de ontwikkeling van een productiecapaciteit, de nodige investeringen, regelgeving en handelsaspecten maar ook op de nodige research en innovatie op middellange en lange termijn om van Europa een belangrijke speler in batterijtechnologie te maken.