Fluxys en Snam enige aandeelhouders in Interconnector UK

Interconnector UK is de beheerder van de gaspijplijn onder de Noordzee tussen Zeebrugge en het Britse Bacton. Het strategische belang hiervan neemt alsmaar toe.

Trefwoorden: #Fluxys, #gas, #gaspijplijn, #Interconnector UK, #Noordzee, #Snam

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - De pijplijn heeft een lengte van 235 kilometer en ligt op de bodem van de Noordzee tussen Zeebrugge en Bacton in Engeland. Door de leiding kan jaarlijks 25,5 miljard kubieke meter aardgas worden getransporteerd naar het Verenigd Koninkrijk.

De pijpleiding is bidirectioneel aangelegd, zodat 20 miljard kubieke meter naar België is te transporteren. Met de gasstroom richting het Verenigd Koninkrijk kan voor circa 25% in de behoefte van het land worden voorzien.

Gasinfrastructuurondernemingen Fluxys en het Italiaanse Snam nemen nu via een transactie tussen aandeelhouders de 33,5% deelneming over van Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) in Interconnector UK. De transactie vertegenwoordigt een bedrag van circa 75 miljoen Britse pond.

Het aandeel van Fluxys in Interconnector UK komt te liggen op 76,32% en dat van Snam op 23,68%. De bedrijven bevestigen daarmee hun volledige steun om de onderneming verder te ontwikkelen. CDPQ beschikt op hun beurt weer over 20% van de aandelen in Fluxys.

Aangezien de oorspronkelijke langetermijncapaciteitscontracten voor de Interconnector-leiding in oktober 2018 is vervallen, bereiden Fluxys en Snam zich voor op een nieuwe marktomgeving waarin kortetermijncontracten en commerciële flexibiliteit centraal staan.

De strategische betekenis van de onderzeese gasleiding is toegenomen door de inkrimping van de aardgasproductie in Nederland. Het is ook mogelijk om Russisch of Noors gas naar de Britse eilanden te transporteren via deze leiding. Of gas uit het Midden-Oosten, dat met LNG-tankers naar Zeebrugge wordt vervoerd. Fluxys is daarbij ook eigenaar van een LNG-terminal in Zeebrugge.

Maar Interconnector UK is bidirectioneel, dus het is ook mogelijk om het Britse aardgas naar België te transporteren. Voor gebruik in eigen land of om verder te transporteren naar andere landen in bijvoorbeeld Europa.