Toren van ruim 50 meter verrijst bovenop Antwerpse warmtecentrale

De bouw van de warmtecentrale in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid door Infrax zal midden mei afgerond zijn, waarbij de toren het sluitstuk van de werken vormt.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Bart Tommelein, #Infrax, #warmte@zuid, #warmtecentrale

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrax )

ENGINEERINGNET.BE - In de nieuwe, duurzame wijk Nieuw Zuid krijgt de toren bovenop de warmtecentrale in de komende weken zijn definitieve vorm.

De eerste twee elementen van de toren zijn al geplaatst. Op 9 april volgen de twee resterende delen. Inclusief de schouwen torent het gebouw ruim 50 meter boven de wijk uit. Met zijn moderne esthetiek en educatieve ruimte is het bovendien meer dan louter een visueel pareltje.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf vorig jaar het startschot voor de bouw van de warmtecentrale. Midden mei (amper 1 jaar later) zal het werk afgerond zijn. De toren vormt het sluitstuk van de werken.

De warmtecentrale is het kloppend hart van het warmtenet dat distributienetbeheerder Infrax in opdracht van warmte@zuid bouwt. Vanuit het gebouw brengen ondergrondse leidingen weldra warmte naar de individuele appartementen op Nieuw Zuid.

De elementen die onlangs hun definitieve plek kregen, wegen respectievelijk 18 en 13,5 ton. Er kwam een kraan van 400 ton aan te pas om deze kolossale onderdelen te plaatsen. De ‘voet’ van de toren heeft een basis van 9 op 6 meter.

Over twee weken volgen de andere stukken. In de loop van de maand mei wordt het geraamte verder afgewerkt met een bekleding van staalplaat. Vanaf de begane grond gezien zal de kleur van de bedekking als het ware versmelten met de lucht.

De warmtecentrale wordt geïntegreerd in het nieuw aangelegde park. Diverse wandelpaden brengen de bewoners en bezoekers tot bij een educatief paviljoen in de centrale. Hier kunnen geïnteresseerden alles te weten komen over de aanleg van het warmtenet in de wijk Nieuw Zuid.

De educatieve ruimte staat eveneens ter beschikking voor bewonersactiviteiten.