Op naar de Champions League van Industrie 4.0 !

Wat hebben Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake met elkaar gemeen? Deze vier bedrijven mogen zich sinds begin februari officieel ‘fabriek van de toekomst’ noemen.

Trefwoorden: #Agoria, #Borit, #Dekeyzer-Ossaer, #fabriek van de toekomst, #Industrie 4.0, #Lantmännen Unibake, #Reynaers Aluminium

Lees verder

Columns

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Onze maakindustrie staat voor enkele van de grootste uitdagingen uit haar geschiedenis. Topkwaliteit garanderen, kleine reeksen betaalbaar houden, snel grote volumes halen, een efficiënte administratie voeren, duurzaam ondernemen… Om die doelstellingen waar te maken, moeten onze bedrijven actie ondernemen.

Ze worden daarbij geholpen door Agoria en Sirris, die, samen met een steeds groeiend aantal partner organisaties zeven essentiële transformatiedomeinen hebben afgebakend.

Met de Factory of the Future Awards bekronen ze elk jaar de bedrijven die deze transformatie-uitdagingen zijn aangegaan en die volgens het oordeel van een deskundige jury al minstens 80% scoren voor elk van de zeven trajecten. Sedert de start van het initiatief in 2015 gingen slechts 16 bedrijven de kersverse laureaten vooraf.

Keynotespreker Ronnie Leten, voorzitter van Ericsson en voordien CEO van de wereldmarktleider in compressortechniek Atlas Copco, sloeg tijdens de uitreiking van de Factory of the Future Awards 2018 dan ook de nagel op de kop met zijn felicitaties: “

Jullie behoren tot de voortrekkers van jullie generatie. Weet dat er door velen naar jullie gekeken wordt en weet dat jullie een grotere bron van inspiratie zijn dan jullie misschien zelf beseffen.”

Loon naar werken
Het mag dan geen sinecure zijn om de titel ‘fabriek van de toekomst’ te ontvangen, een eindpunt is het evenmin… Het goede nieuws is gelukkig dat de bedrijven die het lef hebben om te transformeren, daar al snel de vruchten van plukken en er een voorsprong mee uitbouwen op de concurrentie.

Dat bewijst o.a. de vooruitgang bij de huidige én eerdere winnaars van de Factory of the Future Awards. In die bedrijven is de voorbije vier jaar de productiedoorlooptijd met gemiddeld 50% gedaald en zijn de interne voorraden met 45% geslonken.

De leverbetrouwbaarheid naar klanten toe is gemiddeld met 30% toegenomen en er werd in totaal maar liefst 565 miljoen euro geïnvesteerd in automatisatie, digitalisatie en robotisering.

Dat alles resulteerde in 13% méér tewerkstelling, een stuk boven het marktgemiddelde. Deze bedrijven bewijzen dus dat de automatisering geen jobs vernietigt, maar er integendeel nieuwe bij creëert.

Whats next?
Een terechte vraag ! Ambitieus als ze zijn, kijken de winnaars van de Factory of the Future Awards over de landsgrenzen heen om hun eigen prestaties af te meten aan die van de koplopers in andere Europese landen. Agoria en Sirris staan klaar om ze daarbij te ondersteunen.

Tijdens de prijsuitreiking werden daarom niet enkel intensievere samenwerkingen aangekondigd met strategische onderzoekscentra in eigen land (zoals Flanders Make en Imec) maar ook concrete plannen voor allianties in het buitenland. Dat alles kan onze fabrieken van de toekomst een mooie opstap bieden naar een Europese Champions League van Industrie 4.0.

De eerste stap wordt een samenwerking met het Nederlandse Smart Industry-programma. Onze noorderburen zijn o.a. geïnteresseerd in onze begeleidingsmethodiek die vertrekt vanuit zeven essentiële transformatiesporen.

Wij van onze kant kunnen heel wat opsteken van de Nederlandse klemtoon op field labs, waar bedrijven van technologie kunnen proeven. Klinkt spannend? Stay tuned, want er komt zeker een vervolg. <<
Meer weten over de vier nieuwe fabrieken van de toekomst? Bekijk de video’s op www.agoria.be (rubriek Menu -> Press)
door Paul Peeters, Lead Expert Factories of the Future bij Agoria

Op de foto:
Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake zijn de vier nieuwe ‘fabrieken van de toekomst’