Haven Oostende investeert in drijvende laad- en losinstallatie (+video)

Vorige week werd in Haven Oostende de grootste en zwaarste windturbine van Siemens via roll-on-roll-off gelost op een speciaal daartoe ontworpen laad- en losponton in Haven Oostende.

Trefwoorden: #drijvend ponton, #Haven Oostende, #laden, #lossen, #ponton, #Rentel, #roll-on-roll-off, #RoRo, #turbine, #windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Nadat half februari de eerste onderdelen voor het Rentelwindpark toekwamen in Haven Oostende, was het technisch team nu aan haar huzarenstuk toe.

Het zwaarste onderdeel van de Siemens 7 MW turbine, de gondel (20 m lang, 9 m breed, 7 m diep, 400 ton), kwam op 22 maart vanuit Cuxhaven (DUI) aan in Haven Oostende. Het laden en lossen van windturbine onderdelen is niet nieuw voor deze haven.

Al sinds 2008 is de haven actief in de offshore wind sector. Wel uniek is dat de gondel niet met een kraan gelost wordt, maar uit het schip op de kade gereden wordt, het zogenaamde roll-on-roll-off (roro) principe.

Uitladen via roro is geen evidente operatie in een tijhaven zoals Oostende. Daarom werd geïnvesteerd in een drijvende laad- en losinstallatie met een draagkracht van maar liefst 650 ton.

Het drijvend ponton met de aansluitende verbindingsbrug (60 m lang) naar de kade kan het gemiddeld tijverschil van 4,5 meter opvangen. Er kan dus quasi onafhankelijk van het getij geladen en gelost worden. Deze installatie is een unicum in Europa.

Deze zeer efficiënte operatie spaart veel tijd en verschillende gondels kunnen vlot na elkaar gelost worden.


Video: