SolidWorks World 2018: 3D steelt de show

SolidWorks World, de technologische hoogmis rond de 3D-modelleerder, heeft plaatsgevonden in Los Angeles: meer dan 5.000 deelnemers, partnerschappen, horden gebruikersclubs en uitvindingen.

Trefwoorden: #3D, #SolidWorks, #SolidWorks World

Lees verder

Magazine

( Foto: PR Stratasys )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Dassault Systèmes is de onmiskenbare heerser over 3D en niets lijkt zijn trouwe gemeenschap daarvan af te brengen. Kan de marktleider, nu zijn concurrent Autodesk (de uitgever van Autocad) zijn strategie herziet, echter op zijn lauweren rusten of heeft hij andere pijlen op zijn boog?

De rush naar de cloud was het hoofdthema van de bijeenkomst van dit jaar. Dassault Systèmes ziet een groot deel van zijn toekomst in zijn online 3DExperience-platform: een beetje zoals Google Drive is de service volledig geïntegreerd en compatibel met de andere licenties van de uitgever en maakt het mogelijk de projectgegevens zowel te documenteren als te beheren en te delen op afstand, dat alles via een interface die is ontworpen als die van een sociaal netwerk.

Merk op dat het platform vanaf nu beschikbaar is voor alle SolidWorks-gebruikers. En de investeringen in de online portfolio houden daar niet op, omdat de uitgever de geleidelijke lancering van een waaier aan applicaties heeft aangekondigd om 3DExperience te verrijken:

  • PLM Services: online beheer van projectgegevens en lifecycle management;
  • XDesign: snel online een design maken, zoals in SolidWorks (met een paar functies minder), op om het even welk OS of om het even welke hardware;
  • Product Design: hybride variant van XDesign die offline gebruikt kan worden (installatie noodzakelijk dus), maar technisch vollediger is dan deze laatste;
  • Market Place Make en Part Supply: gemakkelijk in contact treden met partnerfabrikanten van het netwerk van Dassault Systèmes, alsook met designers die hun 3D-modellen maken en te koop aanbieden.

In de plenaire vergadering was Gian Paolo Bassi, CEO van SolidWorks, ondubbelzinnig: "Ja, we willen de Amazon van de ingenieurs over de hele wereld worden. We kunnen het, en we zullen het doen."

Te hoge ambities? Niet noodzakelijk. Als zijn gigantische gemeenschap een dergelijke opeenvolging van tools zou gebruiken, zou Dassault Systèmes het volledige 3D-ecosysteem domineren: van het ontwerp tot de productie op aanvraag en de verkoop van 3D-objecten. Die strategie kan in de praktijk immers aangewezen zijn voor multinationale groepen die hun workflows efficiënter willen maken, of nieuwe startups die snel aan de slag willen gaan, zonder zich te overladen met meerdere licenties. Het valt nog te bezien of de bedrijven die al volledig tevreden zijn met hun "Desktop"-licentie, gebruik zullen maken van dit arsenaal aan applicaties.

Maar dat doet er niet toe: zoals bij elke goede Amerikaanse show waren de toespraken gekruid met punchlines en superlatieven. Alles wat het publiek per slot van rekening vraagt, is een verworven zaak voor de uitgever, die zich verrukt toonde bij elke dichterlijke vervoering. En aangezien niets het feest mocht vergallen, werd er niets gezegd over het recente vertrek van Philippe Forestier, een van de oprichters van CATIA, al 36 jaar aanwezig en VP Global Affairs, en van Monica Menghini, VP Strategy. The show must go on.

Additive production: Dassault gelooft erin
Een indrukwekkend aantal fabrikanten van 3D-printers bezette de beurs. De prijs ging dit jaar naar HP: de gigant onthulde in wereldprimeur zijn nieuwste multi-jet 3D-printer, de HPJet Fusion, in staat om zowel prototypen als productiedelen in om het even welk kleurenpalet te maken, dankzij native ondersteuning voor voxels (3D-pixels). Het produceren van betrouwbare replica's van organen voor een faculteit geneeskunde wordt bijvoorbeeld heel goed mogelijk.

Dit gezegd zijnde, weten de ontwerpers het: het iteratieve proces achter de voorbereiding van een model voor 3D-printing kan langdurig en gevoelig voor fouten zijn. Pas nadat het ontwerp in STL-formaat is omgezet in voorbereidingssoftware, kan de bewerking beginnen.

Om dit probleem aan te pakken en SolidWorks flexibeler te maken, kondigden Dassault Systèmes en 3D Systems (expert in 3D-printingproducten en -services) een partnerschap aan in de vorm van een nieuwe downloadbare module: 3DExpert. Met behulp van deze laatste kunnen SolidWorks-gebruikers gemakkelijker de integriteit van het ontwerp behouden dankzij native gegevensoverdracht en zelf een reeks controles uitvoeren, zoals de kwaliteit van de media, de daadwerkelijk gebruikte ruimte op de werkvloer of de hoeveelheid materiaal.

Het is duidelijk dat Dassault Systèmes sterk gelooft in het opkomende fenomeen zelfbouw. Jay Shim zal hem niet tegenspreken. Als Business Development Manager bij Sindoh is de Koreaanse fabrikant van 3D-printers volop gegroeid: "Met onze producten bezetten we vooral de markt van jongere generaties die steeds meer ingewijd worden in CAD-ontwerp en 3D-printing in hun studieprogramma. Onze DP201 is overigens een van de eerste 3D-printers die compatibel is met de Apps-for-Kids van SolidWorks."

Betekent dit dat het bedrijf al denkt aan een achteruitgang van de traditionele fabricagemethoden? We mogen gerust zijn: zo ver zijn we nog lang niet. De SolidWorks CAM-module wordt nog steeds veel gebruikt en blijft evolueren. Mike Buchli, Product & Portfolio Manager voor SolidWorks, is overigens realistisch over de toekomst van 3D-printing: "Het is vandaag onmogelijk om een ontwerp voor fabricage te maken door CAM uit het proces te halen (…) Zelfs complexe onderdelen, die alleen in 3D-printing kunnen worden gemaakt, vereisen vaak een afwerking met traditionele methoden. Ik denk dat de twee benaderingen in de toekomst zullen samensmelten en geïntegreerd zullen worden in één en hetzelfde proces."

Je werk visualiseren, in het "echt"
De virtual/augmented reality-teststanden waren prominent aanwezig in het Partner Pavillion. SolidWorks biedt immers sinds kort een realistische weergavemodule aan, Visualize, waarmee je virtual reality-bestanden kunt genereren en onmiddellijk in de creatie opnemen. Met een compatibele VR-helm bevind je je letterlijk in de werkomgeving om een beter idee te krijgen van de staat van het prototype op ware grootte.

De ingenieurs van Nvidia hebben bijzondere inspanningen gedaan op het gebied van rekensnelheid met het algoritme AI Denoiser, waarmee een zeer hoge realiteit wordt bereikt met behoud van een snelle weergave. Enthousiastelingen worden er echter aan herinnerd dat een oorlogsmachine nodig is om grote AR/VR-projecten uit te voeren. Microsoft, Nvidia, HP en AMD waren uitstekend geplaatst om de trein te trekken: van het high-end werkstation tot de processors, grafische kaarten of zelfs de modernste hoofdtelefoons.

Evoluerende simulatietools
Je prototype zo vroeg mogelijk optimaliseren dankzij een simulatie van het fysieke gedrag is een van de belangrijkste sterke punten van SolidWorks. Bij topologische studies is het nu mogelijk om het ontwerp van de onderdelen te optimaliseren door een reeks objectieven toe te wijzen. De meest populaire is om de massa zoveel mogelijk te verminderen en tegelijkertijd een optimale stijfheid te behouden: een aanzienlijke tijdwinst tijdens de ontwerpfase. Met de fabricageprocessen kan ook nauwkeurig rekening worden gehouden, zoals de ontmalrichting.

Bovendien beheert SolidWorks nu vrije oppervlakken met de Flow Simulation-module. Het resultaat is vrij indrukwekkend: je kunt bijvoorbeeld het gedrag van een vloeistof in een tank simuleren wanneer de vloeistof wordt versneld, een pomp wordt gevuld of geleegd, of een straal vloeistof modelleren. Het is zelfs mogelijk om de akoestische prestaties te voorspellen bij de eindmontage. Het mengen van twee vloeistoffen (traditioneel lucht en water) wordt dus mogelijk, wat een aanzienlijke vooruitgang betekent.

In de vele demo’s toonde SolidWorks zich matuur qua integratie en automatisering. Om dit resultaat te bereiken, heeft de uitgever niet alleen vertrouwd op zijn eigen O&O. Partnerschappen vormen een integraal onderdeel van het DNA van het bedrijf, of het nu gaat om grote spelers in de sector of start-ups, die uitgelezen ambassadeurs blijken te zijn.


Door Ayoub Alaoui

KADER 1: Het kleine verhaal wordt groot
Alles begint begin jaren tachtig. De jonge Jon Hirschtick uit Chicago gaat aan de slag bij het prestigieuze MIT-instituut. Daar hij even bedreven is in informatica-ontwikkeling als in kaartspelen, wordt hij al gauw een invloedrijk lid van het duivelse MIT Blackjack Team.

Enkele jaren later profiteert hij van het buitensporige succes van zijn club in de casino's van het land om zijn winst (1 miljoen dollar) te investeren in een project dat hem na aan het hart ligt: CAD-software die zowel krachtig als toegankelijk is voor het grote publiek. De SolidWorks Corporation wordt opgericht in 1993. Het succes volgt: het inkomen gegenereerd door de baby van Hirschtick overschrijdt de drempel van 100 miljoen in 1997 ... en roept onvermijdelijk interesse van investeerders op.

Dat jaar zet Dassault zijn zinnen op het technologisch goudklompje. De fabrikant van elektronische apparatuur verwerft het bedrijf maar blijft de software actief ontwikkelen. Gaandeweg ontstaan er extra modules die het bereik van SolidWorks aanzienlijk uitbreiden: modellering van onderdelen en assemblages, associatieve tekeningen, detectie van interferentie, analysetools of verificatie van de maakbaarheid van het concept. Fabrikanten integreren geleidelijk de 3D-modelleerder in hun processen: Areva, Airbus, Mega Bloks, JTEKT en vele anderen. De lijst blijft groeien.

Sindsdien zijn computers veralgemeend: huizen, scholen, ministeries en bedrijven zijn er nu mee uitgerust. Het internet is ook wijd verspreid. Twee grote omwentelingen waar Dassault Systèmes van profiteert om dominant te zijn. Langzaam maar zeker leidt dit tot een echt imperium: 3,1 miljoen gebruikers onder wie 800.000 industriële klanten. Het succesverhaal had daar kunnen eindigen, maar een revolutie van een heel andere aard zou de kaarten opnieuw kunnen schudden ...
SolidWorks World 2019 vindt plaats in Dallas van 10 tot 13 februari 2019.


KADER 2: Het inspirerende verhaal van Easton LaChappelle
Deze jonge 22-jarige uitvinder heeft een kind met een geamputeerde arm in staat gesteld om een lichtgewicht prothese te krijgen, volledig gemodelleerd op maat met SolidWorks en uitgerust met haptische sensoren.

Het project werd uitgevoerd in samenwerking met 3D-printingspecialist Stratasys en zou binnenkort moeten leiden tot een veel lagere productiekost dan de klassieke prothesen, die vaak onbetaalbaar zijn voor wie ze nodig heeft.