Belgische primeur: vrachtwagen rijdt op biobrandstof uit restafval

SNEL Logistic Solutions gaat rijden met een nieuwe DAF-vrachtwagen op HVO-biodiesel, dat is gemaakt van afval- en reststromen en een volwaardig alternatief biedt voor fossiele dieselolie.

Trefwoorden: #biobrandstof, #CO2-uitstoot, #DAF Trucks, #HVO-biodiesel, #restafval, #SNEL Logistic Solutions

Lees verder

Techniek

( Foto: DAF )

ENGINEERINGNET.BE - De ecologische voetafdruk van HVO-biodiesel is heel klein: 89% minder CO2, 33% minder fijnstof en 9% minder stikstof.

Bovendien hoeft er aan het voertuig geen enkele aanpassing te gebeuren om HVO te tanken. De onderhoudsbeurten en verversingstermijnen van olie blijven hetzelfde. Brandstoffen Maes heeft een exclusief contract met de producent van deze HVO-diesel en levert de brandstof ter plaatse.

Gert Snel, general manager SNEL Logistic Solutions: “We gaan gedurende drie maanden testrijden op 100% HVO met één wagen en de uitstoot vergelijken met die van onze 147 dieselwagens en 3 LNG-voertuigen.”

Snel gelooft rotsvast in HVO: “LNG is een alternatief, maar het blijft een fossiele brandstof. HVO geeft daadwerkelijk een oplossing voor het milieu.” Brandstoffen Maes zal een tank van 10.000 liter ter beschikking stellen op het terrein van SNEL Logistic Solutions.

“Ook dat biedt grote voordelen. Om LNG te tanken, moeten onze voertuigen omrijden naar Veurne, de Antwerpse haven of Lokeren. Daarom zetten we ze meer in voor het vervoer naar Nederland, omdat daar het LNG-aanbod veel groter is.”

Brandstoffen Maes, met hoofdzetel in Bornem, is altijd al koploper geweest inzake milieuvriendelijke brandstofalternatieven. Het bedrijf was een van de eerste die AdBlue en CNG ter beschikking stelde.

Zaakvoerder Dirk Maes benadrukt: “Het gaat om HVO type 2. Dit betekent dat de brandstof gewonnen wordt uit restafval en niet uit levensmiddelen. Het is de eerste commerciële toepassing van HVO in België.”

Bart Bosmans, managing director DAF Trucks BeLux: “Aangezien het voertuig geen speciale aanpassingen nodig heeft, kunnen onze nieuwste vrachtwagens ook gewoon diesel tanken indien er geen HVO ter beschikking is. En deze flexibiliteit geldt voor de hele vloot: alle wagens kunnen zowel met diesel, met HVO als met een mengeling naar keuze rijden.”