• 10/04/2018

Het onderhouden van kennis over onderhoud - whitepaper

Als maintenance manager bent u zich bewust van het belang van onderhoud. Sterker nog, u bent dag in dag uit bezig met het onderhouden van complete machineparken en productielijnen.

Trefwoorden: #machinepark, #maintenance manager, #onderhoud, #pensioen, #Ultimo

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Daarmee ondersteunt u de optimale productie en draagt u bij aan het algemene bedrijfsresultaat. Maar het onderhouden van al die machineparken en productielijnen is één. Het onderhouden van alle kennis over die machineparken en productielijnen, dat is een tweede.

Het belang van kennis
Waarom is het onderhouden van kennis zo belangrijk? Inmiddels leven we in een wereld waarin technologische veranderingen zich sneller opvolgen dan ooit tevoren. Tegelijkertijd zijn er verschillende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waardoor medewerkers verouderen en de instroom van jongere medewerkers niet altijd voldoende is om het gat uitstromende medewerkers op te vangen.

Daarbij komt ook nog eens dat die oudere medewerkers door de jaren heen veel ervaringen en kennis hebben opgedaan die zij nog elke dag inzetten. Ze kennen de organisatie, de mensen en de processen, maar belangrijker nog, ze kennen de machines en installaties.

Ze weten heel goed welke installaties er allemaal zijn, wanneer die in bedrijf zijn gesteld en wat de bijzonderheden zijn. Een machine met een kenmerkende storing of een inspectie die bij het ene machinetype net even anders wordt uitgevoerd. Kennis die niet altijd op papier is vastgelegd.

Met al die kennis is de technische dienst in staat om bij te dragen aan het behalen van de organisatiedoelstellingen en helpen ze om de onderhoudsprocessen efficiënter in te richten.

Onderhoud van kennis
Natuurlijk weet u dat u in het licht van de huidige technologische ontwikkelingen extra goed moet zorgen voor het bijscholen van uw medewerkers. U wilt immers dat ze de nieuwe technologieën snappen en dat ze die kunnen inzetten ten faveure van het bedrijfsresultaat.

Maar ook dan blijft kennis vaak in de hoofden van medewerkers zitten, waardoor u er bij uitdiensttreding of ziekte niets meer aan heeft. Al de tijd en energie die gestoken is in het vergaren van kennis en ervaring, wordt in zo’n situatie op de proef gesteld en kan er toe leiden dat uw organisatie kennis mist. Het risico op fouten of afname in productie-aantallen neemt hierdoor toe.

‘Kennis’ is wat uw organisatie helpt om verder te komen, maar is tegelijkertijd ook een valkuil omdat kennis vaak persoonlijk en uniek is. Hoe gaat u ervoor zorgen dat u deze kennis onderhoudt en u naast bijscholing, ook kunt zorgen voor het borgen en delen van kennis?

De wereld van maintenance management wordt niet alleen uitgedaagd door de snel veranderende wereld maar juist ook in het vinden en behouden van goede technische onderhoudsmedewerkers. Als u dan in ieder geval de juiste kennis weet te borgen en te onderhouden, scheelt dat al een slok op een borrel.

Wilt u meer weten over het borgen en delen van kennis?
Download dan het gratis e-book: ‘Maintenance issues: hoeveel kennis gaat er bij u met pensioen?’


Voor meer informatie:
Ultimo Belgium bvba
Mechelen Campus, gebouw A
Schaliënhoevedreef 20 -2800 Mechelen
Tel: +32 (0)15 44 41 44 - Fax: +32 (0)15 44 41 45
info@ultimo.com - www.ultimo.com



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.