Nieuwe app om tijdverlies voor binnenvaartschepen te minimaliseren

De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het beste vaartempo tijdens het vaartraject en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België.

Trefwoorden: #App, #applicatie, #binnenvaart, #laden, #lossen, #Novation, #Trapps Wise

Lees verder

Nieuws

( Foto: Trapps Wise )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe app Groene Golf dient om opstoppingen bij sluizen en bruggen te voorkomen. Zo is het mogelijk dat binnenvaartschepen sneller hun eindbestemming te bereiken. Dit leidt tot minder brandstofverbruik en minder uitstoot van CO2.

De app geeft hiertoe advies over alternatieve routes of het aanpassen van de snelheid van binnenvaartschepen. Sluiswachters krijgen informatie over de aankomsttijden van grote schepen. Ze kunnen daar dan met het schutten van de sluis rekening mee houden.

Het Nederlandse bedrijf Trapps Wise, dat is gevestigd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, is de bedenker van deze app. Een eerste prototype is ontwikkeld in samenwerking met het Vlaamse webdesign bedrijf Novation, het BISS-instituut van de Universiteit van Maastricht, Zuyd Hogeschool en Open Universiteit, die alle drie in Heerlen zijn gevestigd.

De app maakt onder meer gebruik van data uit het Automatisch Identificatie Systeem, dat al verplicht aan boord van binnenvaartschepen is. Het BISS-instituut is verantwoordelijk voor het rekenprogramma dat alle data verzameld en comprimeert tot een handig vaaradvies.

In juni wordt de app getest tussen de sluizen bij Maasbracht (Nederland) en Ternaaien (provincie Luik). Dit gebeurt in samenwerking met het Nederlandse bedrijf KPN. Als deze test goed verloopt, vindt een volgende test plaats op de routes Moerdijk-Venlo-Duisburg en Antwerpen-Born-Duisburg. Plan is om daarna de route Rotterdam-Basel te testen.

De app is straks gratis te gebruiken door de circa 7.000 Nederlandse en Vlaamse schippers. Andere bedrijven uit deze logistieke keten kunnen zich abonneren op de dienst, zodat ze actuele informatie krijgen over bijvoorbeeld laad- en lostijden.