5 miljoen euro voor Europees project rond perovskiet zonnecellen

Het ESPResSo-consortium heeft van de Europese Unie meer dan 5 miljoen euro gekregen om de beperkingen van de huidige perovskiet-PV-technologie te overwinnen. imec coördineert het project.

Trefwoorden: #EnergyVille, #Europees project, #imec, #onderzoeksproject, #perovskiet, #zonne-energie, #zonnecellen

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Met zijn goedkope materialen en lage temperatuur depositieprocessen, heeft PV-technologie op basis van perovskiet het potentieel om zijn plaats in de dunne film PV-markt in te nemen.

Perovskiet-zonnecellen hebben al hoge rendementen (boven 22%) laten zien die vergelijkbaar zijn met die van gevestigde reguliere dunne-film PV-technologieën zoals koper-indium-gallium-selenide (CIGS) en cadmiumtelluride (CdTe).

De uitdaging is nu om de ongekende vooruitgang die de perovskiet PV-celtechnologie de laatste jaren heeft geboekt over te dragen van celniveau naar een schaalbare, stabiele, goedkope technologie op moduleniveau.

Tom Aernouts, imec-groepsleider van dunne film-fotovoltaïsche cellen en onderzoeker bij EnergyVille: "Perovskiet-cellen hebben een duidelijk potentieel om de energiebehoeften van de wereld op een kosteneffectieve manier te ondersteunen. Het uiteindelijke doel van de partners van het ESPResSo-project is om dit te bereiken door perovskiet fotovoltaïsche cellen van het lab naar het fab te brengen."

Het ESPResSo-team richt zich op alternatieve, kosteneffectieve materialen, nieuwe celconcepten en -architecturen, en geavanceerde verwerkingskennis en -apparatuur om de huidige beperkingen van deze technologie te overwinnen.

Het consortium streeft ernaar de celprestaties dicht bij zijn theoretische limiet te brengen door het celrendement van meer dan 24% (op 1 cm2) en minder dan 10% afbraak in celefficiëntie na thermische stress bij 85°C, 85% RV gedurende meer dan 1000 uur aan te tonen.

Opschalingsactiviteiten zullen bovendien modules leveren met een efficiëntie van meer dan 17% die betrouwbare prestaties op lange termijn (> 20 jaar) aantonen zoals afgeleid uit IEC-conforme testomstandigheden. Het ESPResSo-team voorziet ook integratie van modules in gevelelementen die een LCoE van ≤ 0,05 € / kWh aantonen.

Prototypen van geavanceerde, willekeurig gevormde architecturen met specifieke materialen en procescombinaties zullen benadrukken dat nieuwe innovatieve toepassingen zoals flexibele substraten of hoge semi-transparantie op middellange en lange termijn goed toegankelijk zijn met deze veelbelovende dunne film PV-technologie.


(bron: EnergyVille)

Tot de leden van het consortium behoren
de onderzoeksorganisaties Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) uit Zwitserland en Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) uit Italië;
perovskiet zonnecellen scale-up en industrialisatie leden imec uit België, Universita degli Studi di Roma Tor Vergata (UNITOV-CHOSE) uit Italië en Fraunhofer Instituut voor zonne-energiesystemen ISE uit Duitsland; en
deskundigen op het gebied van duurzaamheid en hernieuwbare energie CSGI (Consorzio Interuniversitario per lo Sviluppo dei Sistemi a Grande Interfase) uit Italië en de universiteit van Cyprus.
Leden die materialenontwikkeling vertegenwoordigen, zijn Dycotec Materials LTD uit het Verenigd Koninkrijk, Dyenamo AB uit Zweden en Corning SAS uit Frankrijk;
apparatuurfabrikant, M-Solv LTD uit het Verenigd Koninkrijk; samen met
ontwikkelaars van perovskiet zonnecellen, Saule Technologies uit Polen, en een
geïntegreerde ontwikkelaar van fotovoltaïsche zonne-energie, Onyx Solar Energy SL uit Spanje.