Start werkzaamheden offshore windpark Norther in Noordzee

Deze maand wordt steen gestort op de bodem van de Noordzee om de turbinelocatie te verstevigen, waar 44 windturbines op komen te staan die het grootste Belgische windpark gaan vormen.

Trefwoorden: #DEME, #Dennis Sanou, #Diamond Generating Europe, #EIB, #Elicio, #Eneco, #Norther, #offshore windenergie, #Tideway, #Van Oord, #Windpark

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Het offshore windpark Norther krijgt een maximum capaciteit van 370 MW. Het komt te liggen in het Belgische deel van de Noordzee, ongeveer 23 kilometer uit de kust van Zeebrugge. Deze maand starten de eerste werkzaamheden voor de aanleg van dit windpark.

Hoofdaannemer van het project is Van Oord. Dit concern heeft Tideway, een dochteronderneming van het Belgische DEME, aangesteld om erosie beschermend materiaal te plaatsen op de locaties waar de funderingen voor het windpark komen te liggen.

Tideway zet hier twee schepen voor in, de Flintstone en de Rollingstone. Deze schepen gebruiken een valpijp met een onderwaterrobot om de filterstenen nauwkeurig op de bodem te plaatsen.

De Rollingstone gaat de bewapeningsstenen plaatsen, die tot 120 kilo per stuk wegen. Er wordt in totaal circa 80.000 ton filtermateriaal en 45.000 ton bewapeningssteen aangebracht.

Plan is om vervolgens in juli te beginnen met het aanbrengen van de funderingen voor het windpark. Van Oord voert deze funderingen vanuit de Nederlandse plaats Vlissingen aan met een offshore installatieschip, die de funderingen ook zal plaatsen.

De concessie voor windpark Norther is eind 2009 al afgegeven. De Europese Investeringsbank stelde in 2016 een lening van 438 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van het windpark.

Het windpark is voor 50% in handen van het Belgische bedrijf Elicio. Het Nederlandse bedrijf Eneco is voor 25% aandeelhouder, net als het Belgische bedrijf Diamond Generating Europe.

Dennis Sanou, projectdirecteur van Norther: “We zijn zeer trots dat we met dit project actief bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van België voor 2020.”