MIVB neemt nieuwe, duurzame tramstelplaats in gebruik

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft in Ukkel haar nieuwe, duurzame tramstelplaats Marconi officieel in gebruik genomen. Bij de bouw werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

Trefwoorden: #Brussel-Zuid, #duurzaam, #MIVB, #stelplaats, #trams, #Ukkel

Lees verder

Techniek

( Foto: MIVB )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe stelplaats heeft een strategische ligging op het tramnet. De MIVB had immers nog geen tramstelplaats in het zuiden van Brussel.

Marconi heeft een totale oppervlakte van 27.000 m² en beschikt over 22 sporen. De stelplaats kan tot 75 trams stallen en beschikt over een onderhoudshal die nog eens 10 voertuigen kan ontvangen.

In de werkplaats gebeurt eerstelijnsonderhoud: er is een tramwash, een aspirotram (een grote stofzuiger die de tram leegzuigt), een onderhoudsstand voor wielen,…). Op het terrein staat ook een gebouw voor het personeel, waar onder meer administratieve diensten in zijn ondergebracht. In totaal kan de stelplaats tot 170 medewerkers huisvesten.

Tijdens de bouw van de stelplaats ging bijzondere aandacht naar de harmonieuze integratie van het gebouw in haar groene omgeving en het ecologische aspect. Zo is de gevel van het gebouw opgetrokken in hout. De aanplantingen rond de site zijn inheemse planten. Aan de gewestelijke groene wandeling (gefinancierd door Leefmilieu Brussel) en aan de boomgaard (voor de studenten van de Ukkelse tuinbouwschool) wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Op ecologisch vlak beschikt de stelplaats over een bekken van 695 m³ dat regenwater opvangt. Dat regenwater wordt gebruikt voor het sanitair en het wassen van de trams. Daarnaast heeft de site een warmtepomp voor de verwarming en warm water, 600 zonnepanelen, led-verlichting aangestuurd door bewegingsdetectoren, enz.

Aan de ingang van de stelplaats werd een anti-trillingsmat aangebracht onder het wegdek en rond Marconi staat een geluidsmuur van 140 meter die de buurt moeten vrijwaren van geluidsoverlast.

De stelplaats is gebouwd volgens het BREEAM-principe, een Brits programma dat het gebruik van duurzame materialen en bronnen aanmoedigt. Marconi kreeg het BREEAM-certificaat met vermelding “Very Good”. De gebruikte materialen zijn overwegend recycleerbaar.

Tijdens de werf ging bovendien ook veel aandacht naar de sanering van de vervuilde grond. Er werd een beheersplan opgesteld met opvolging voor de komende jaren.