1,6 miljoen euro voor technologie tegen drugssmokkel in Antwerpse haven

De Belgische douane gaat dit geld onder meer investeren in draagbare spectrometers voor analyse van verdachte substanties, smart seals en observatiemiddelen voor in de lucht en onder water.

Trefwoorden: #Antwerpen, #containers, #detectiemiddelen, #douane, #drugssmokkel, #haven, #Johan Van Overtveldt, #observatiemiddelen, #smart seals, #spectrometers, #Stroomplan

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft aangekondigd dat de douane 1,6 miljoen euro gaat steken in de uitvoering van het zogeheten Stroomplan. Dit plan is gericht op de aanpak van drugssmokkel in de haven van Antwerpen en het gebied rondom de haven, inclusief de kustwateren.

De douane, de lokale- en federale politie, de stad Antwerpen, het parket en de sociale inspectie werken voor de uitvoering van het Stroomplan samen in een speciale task force.

Een groot deel van het beschikbare budget van 1,6 miljoen euro gaat naar de aanschaf van geavanceerde detectiemiddelen. Hieronder vallen draagbare spectrometers voor analyse van verdachte substanties en 'handheld systemen' voor de inspectie van moeilijk bereikbare plaatsen.

De douane investeert ook in persoonlijke en gezamenlijke beschermingsmiddelen. Dit om veilig verdachte containers te kunnen betreden. Het gaat hierbij om verluchtingsunits en luchtkappen met compressoren. Circa een op de drie containers bevatten schadelijke gassen.

Andere investeringen betreffen de aanschaf van middelen voor beveiligde opslag en observatiemiddelen voor in de lucht en onder water. Er worden ook smart seals aangeschaft, voor elektronisch toezicht op containers en de tracking van containers. Dit om te vermijden dat een container door de controles heen glipt.

De afgelopen jaren is er al geld geïnvesteerd in de aanschaf van scanners om containers hiermee door te lichten. De douane onderzoekt de mogelijkheden om in de toekomst alle containers die in een risicocategorie vallen te screenen.

Dat zou gelden voor ongeveer 3-3,5 miljoen containers. Momenteel wordt hier maar 1% van gecontroleerd.