Onderzoeksproject ARIA ontwikkelt AR-interface prototype

De partners van het imec.icon onderzoeksproject ARIA ontwikkelden een prototype voor van een Augmented Reality interface, dat helpt bij controle en onderhoud van industriële toestellen.

Trefwoorden: #ARIA, #augmented reality, #imec, #imec.icon, #Microsoft Hololens, #onderhoud, #onderzoeksproject

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Wanneer geschoold technisch personeel vertrekt, hebben fabrieken vaak te kampen met het verlies van specifieke kennis en expertise die nodig is om machines te controleren en te onderhouden. Nieuwe medewerkers hebben nog onvoldoende kennis opgebouwd om deze taken onafhankelijk uit te voeren.

Augmented Reality (AR)-technologie kan hier een belangrijke bijdrage leveren, en hulpmiddelen aanreiken om de flexibiliteit op de werkvloer te verhogen. Met draagbare toestellen zoals tablets of slimme brillen is het mogelijk om op gebruiksvriendelijke wijze de nodige informatie in real time beschikbaar te maken voor medewerkers, zodat die voldoende ondersteund worden om stap voor stap zelfstandig de juiste technische handelingen uit te voeren.

Het imec.icon project ARIA had als doel om op maat van een concrete bedrijfssituatie en met behulp van AR, een efficiënte oplossing te ontwikkelen die de communicatie, support en training van onderhoudstechnici op de fabrieksvloer ondersteunt.

De oplossing die werd ontwikkeld is een semi-automatische interface voor de Microsoft Hololens, met speciale lokalisatiesoftware die voor een accurate positionering vanuit het gezichtspunt ten opzichte van de machine zorgt, en een geavanceerd algoritme dat kritische onderdelen en werktools herkent vanuit verschillende hoeken, zonder markers aan te brengen, en relevante onderdelen aanduidt, en de handelingen aangeeft die moeten worden uitgevoerd.


ARIA is een imec.icon project dat werd opgestart in april 2016. Naast demonstraties van automatische lokalisatie en objectherkenning en resultaten van gebruikerstests, wordt een geïntegreerde oplossing voor onderhoud van een koelmachine voorgesteld.