Uniek project: landbouw en industrie werken samen

Een 25 km lang ondergronds leidingnetwerk zal aangelegd worden, waarlangs gezuiverd afvalwater van het groentenverwerkend bedrijf Ardo verdeeld zal worden over 500 ha lokale landbouwgrond.

Trefwoorden: #afvalwaterzuivering, #Ardo, #F2AGRI project, #INERO, #irrigatie, #opvangbekken

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het gezuiverde afvalwater van het groenteverwerkende bedrijf Ardo in Ardooie zal vanaf augustus 2018 worden gestockeerd in een bufferbekken van 150.000 m³. Via het naburige pomphuis zal het water in een netwerk van 25 km ondergrondse leidingen worden gepompt.

Het netwerk zal over 500 ha landbouwgrond worden verspreid en zal 150 afnamepunten bevatten. Ter hoogte van ieder afnamepunt zal het water onder een druk van minimaal 8 bar staan. Dit impliceert dat landbouwers enkel nog hun beregeningsinstallatie moeten aansluiten op hun respectievelijke hydrant om te kunnen starten met irrigeren.

Aannemers zijn druk in de weer met de aanleg van het bufferbekken en de bouw van het pomphuis. Vanaf maandag starten ook de graafwerken voor het leidingnetwerk. Dit leidingnetwerk zal in 2 fasen worden gerealiseerd: 11 km leidingen in 2018 en 14 km leidingen in 2019.

Deze infrastructuurwerken worden gerealiseerd binnen het F2AGRI project. Ardo bekostigt het bufferbekken en INERO betaalt het pomphuis en het leidingnetwerk.


ACHTERGROND
Dit project is uniek in Vlaanderen: 47 landbouwers verenigden zich in de coöperatie INERO en werken samen met de verwerkende industrie om hun waterbevoorrading veilig te stellen.

Daarnaast zetten ook Flanders' FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO en Vlakwa zich samen in op projecten voor de agrovoedingssector.

F2AGRI is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).