• 07/02/2012
  • |     BB

RAB is dood, lang leve Vision & Robotics Solutions…

De inkt van het persbericht over de opdoeking van de RAB-robotassociatie is nog niet droog, of het Nederlandse Mikrocentrum kondigt een nieuwe werkgroep aan over … robotica.

Trefwoorden: #mikrocentrum, #rab, #robot, #robotica, #Robotics Association Benelux, #visie, #vision

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mikrocentrum )

ENGINEERINGNET -- In tegenstelling tot België, beweegt er in Nederland heel wat op het vlak van robotica en automatisering. Zo lieten de robotleveranciers gisteren (6 februari 2012) weten de Robotics Association Benelux, de ‘RAB’, opgedoekt te hebben.

Eén dag later laat het Mikrocentrum de pers fijntjes weten binnen zijn High Tech Platform al eind november 2011 een nieuwe werkgroep voor diezelfde leveranciers van robots en visiesystemen opgericht te hebben.

Daar houden de initiatieven in Nederland overigens niet op: zo waren er eind 2011 diverse bijeenkomsten van experts in zowel visie als robotica en startte de TU Eindhoven het ‘Robotic Open Platform’, een open source project dat de uitwisseling van praktische robotkennis moet bespoedigen.

De werkgroep van Mikrocentrum, Vision & Robotics Solutions, bundelt intussen een vijftigtal bedrijven, en heeft krek hetzelfde doel als het ter ziele gegane RAB: zich inzetten om vision, robotica, gerelateerde industriële automatisering en systeemintegratie in zowel Nederland als België meer voet aan de grond te laten krijgen.

Mikrocentrum is in eerste instantie een vakbeurs- en seminarie-inrichter, maar benadrukt dat de nieuwe werkgroep Vision & Robotics Solutions als een afzonderlijke entiteit door het leven zal gaan.

Els van de Ven van Mikrocentrum: “Naast promotie van de techniek maakt de nieuwe werkgroep de branche als zodanig sterker door gezamenlijke doelstellingen te formuleren en de krachten te bundelen bij het ontwikkelen van innovatieve en relevante oplossingen.”

Dat er veel aan gelegen is het voor Nederland en België zo belangrijke vakgebied van vision en robotica te versterken, blijkt ook uit een ander samenwerkingsverband met Roboned. Dat zou zich in een vergevorderd stadium bevinden.

Deze Nederlandse robotorganisatie, waartoe zo’n 340 bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten behoren, zou haar jaarlijkse conferentie tijdens Mikrocentrums’s vakbeurs Vision & Robotics willen houden.

In België heerst op het vlak van robotica een grote stilte. Organisaties en bedrijven kunnen wél aansluiten bij Nederlandse initiatieven, maar daar houdt het dan zo ongeveer ook op. Helaas.


FOTO:
Vlnr: Els van de Ven, Mikrocentrum en Ditske Kranenburg, Roboned.