Coral EnergICE gaat regelmatig laden aan LNG-terminal Zeebrugge

Het pas gebouwde ijsbreker/LNG-schip komt voortaan regelmatig aanmeren om kleinschalige LNG-ladingen naar havens in Scandinavië te brengen.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #Coral EnergICE, #Finland, #Fluxys, #LNG, #LNG-terminal Zeebrugge, #Scandinavië, #strengere normen., #zwaveluitstoot, #Zweden

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - Coral EnergICE is ontworpen om in alle weersomstandigheden in de vriestemperaturen van de Baltische Zee te varen.

Het schip heeft een laadvermogen van 18 000 m³ en brengt heel het jaar door kleine LNG-ladingen naar noordelijke havens in Zweden en Finland.

Dankzij het gunstige emissieprofiel blijft de vraag naar LNG als alternatieve brandstof voor schepen en vrachtwagens voor langeafstandsvervoer stijgen. Door over te schakelen op LNG, stoten schepen zo goed als geen zwaveloxides (SOx) en fijn stof uit en verminderen ze hun CO2-uitstoot tot 25% en hun NOx-emissies met meer dan 80%.

LNG wordt ook in toenemende mate gebruikt om industriële vestigingen die niet op een gasnet zijn aangesloten te bevoorraden met een schonere energiebron.

Er zijn in Europa momenteel ongeveer 100 schepen die op LNG varen. Dat aantal zal nog verdubbelen tegen 2020, wanneer wereldwijd voor de scheepvaart strengere normen voor zwaveluitstoot in werking treden. Om de markt voor kleinschalig LNG te ondersteunen, wordt volop nieuwe infrastructuur ontwikkeld.

Fluxys Belgium is een drijvende kracht in het ondersteunen van de aantrekkende markt voor kleinschalig LNG. Zo kunnen LNG-tankwagens sinds 2010 LNG komen laden op de LNG-terminal in Zeebrugge.

Ook kunnen vanaf dat jaar kleine LNG-schepen komen laden op de terminal. Bovendien is de tweede steiger speciaal ontworpen om ook LNG-bunkerschepen te ontvangen. Bunkerschepen bevoorraden LNG-aangedreven schepen of kleinschalige LNG-opslagsites.

Het moederbedrijf is verder partner in een bunkerschip met Zeebrugge als thuishaven en sinds kort verleent het bedrijf ook LNG-bunkerdiensten in de haven van Antwerpen.