Start-up opent duurzame, verticale boerderij

Urban Harvest, dat deel uitmaakt van accelerator Start it @KBC, opent in Brussel de allereerste commerciële verticale boerderij voor kruiden. Bedoeling is om alles lokaal te produceren.

Trefwoorden: #accelerator, #Brussel, #duurzaam, #kruiden, #smart city, #start-up, #Start it @KBC, #Urban Harvest, #verticale boerderij

Lees verder

Techniek

( Foto: Urban Harvest )

ENGINEERINGNET.BE - De verticale boerderij van Urban Harvest bestaat uit meerdere boven elkaar liggende teeltlagen, net zoals in de witloof- en champignonteelt.

De kruidenplantjes worden gekweekt op basis van hydrocultuur, het procedé van het kweken van planten op water, gecombineerd met duurzame LED-verlichting. Het team monitort de groeiomstandigheden constant en stuurt waar nodig bij om de meest duurzame en smaakvolle gewassen te verkrijgen.

Alexandre Van Deun, Co-founder Urban Harvest: “We focussen in eerste instantie op kruiden, want die worden nu nog steeds massaal geïmporteerd vanuit Israël, Spanje, Kenia, … Niet zo duurzaam dus.”

Bij deze productie wordt tot 90% minder water verbruikt dan in de traditionele landbouw. Het innovatieve productiesysteem van de start-up benut bovendien optimaal elke m². Een oppervlakte van 1 m² grondoppervlakte brengt op die manier al gauw tot 200 planten per oogst op.

Olivier Paulus, Co-founder Urban Harvest: “Ons bedrijfje is een deel van de oplossing om ons en onze toekomstige generaties van voeding te voorzien. De nood aan innovatieve teeltmethodes is zeer hoog gezien de groeiende bevolking, de klimaatsverandering en de beperkt beschikbare landbouwgrond en irrigatiewater.”

De eerste installatie werd in een leegstaande opslagplaats van de supermarktketen FreshMed in Etterbeek geplaatst. Dankzij de modulaire opbouw is het eenvoudig om nieuwe boerderijen op te starten (bij voorkeur in grote verlaten gebouwen, zoals leegstaande industriële panden en parkings).

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunt dit innovatieve project met advies en een subsidie in het kader van hun Smart City strategie.