Havenbedrijf Antwerpen zet eerste stap richting onbemand varen

De ‘Tuimelaar’, een multifunctioneel inzetbaar vaartuig van het Antwerps Havenbedrijf, werd hiertoe uitgerust met de nodige apparatuur, en vervolgens gedemonstreerd en getest.

Trefwoorden: #binnenvaart, #Erwin Verstraelen, #Havenbedrijf Antwerpen, #IoT, #onbemand varen, #Seafar, #test, #Tuimelaar

Lees verder

Techniek

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van digitale transformatie biedt het Havenbedrijf Antwerpen kansen aan verschillende IoT bedrijven, die vooruitlopen op het ontwikkelen van toekomstige technologieën.

Een daarvan is Seafar, een bedrijf dat technologie ontwikkelt voor het op afstand bedienen van automatische binnenvaartschepen. Om deze technologie in de praktijk te kunnen testen, werd door het Havenbedrijf Antwerpen een vaartuig (de 'Tuimelaar') ter beschikking gesteld als testplatform voor deze technologie.

Erwin Verstraelen, Chief Digital, Information & Innovation Officer van het Havenbedrijf Antwerpen: “Dit is voor ons een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onbemand varen en de uitbouw van de onze haven als innovatieplatform. Het bevestigt ook het belang van onze rol als ‘community builder’, om nauwer samen te werken met andere partijen en samen tot concrete oplossingen te komen om op koers te blijven voor de ontwikkeling van de haven van de toekomst."

“Als haven van Antwerpen en wereldspeler is het voor ons essentieel om een leidende rol te spelen op het gebied van digitale innovatie. Dankzij IoT en verwante toegepaste technologie gaan we de haven, haar bedrijven en haar werknemers naar de economie van morgen leiden. Onze initiatieven zoals het dataplatform NxtPort, block­chain­toepas­singen en deze eerste test met onbemand varen zijn daarin maar de eerste stappen.”

Onbemand varen biedt nieuwe kansen aan de binnenvaart en kan in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de modal shift. Verstraelen: “Rivieren en kanalen bieden een natuurlijke snelweg voor transport. Om het volledige potentieel van ons waterwegennet te benutten, moet innovatie worden versneld.”