Batterijmanagement systeem optimaliseert wagen Solar Team

De studenten van het Punch Powertrain Solar Team hebben de batterij van hun zonnewagen nog beter afgesteld door deze aan te sluiten op het batterij managementsysteem (BMS) van EnergyVille.

Trefwoorden: #batterij, #batterijbeheerssysteem, #EnergyVille, #Punch Powertrain, #Punch Powertrain Solar Team, #Solar Team, #studenten, #studententeam, #VITO

Lees verder

opleiding

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Het Punch Powertrain Solar Team bestaat uit 21 studenten die in vijftien maanden een zonnewagen bouwen, waarmee ze in 2019 willen deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens.

Om een veilige, betrouwbare en performante werking van de batterij te garanderen, wordt deze aangesloten op een batterijbeheersysteem (BMS). De technologie is een combinatie van hardware- en softwarefuncties die niet alleen continu de afzonderlijke batterijcellen bewaakt, maar ook het systeem zodanig beheert dat de intrinsieke capaciteit ervan maximaal wordt benut en de levensduur wordt verlengd.

De permanente dynamische celbalancering en het dynamisch veilig werkgebied in termen van spanning (V), stroom (I) en temperatuur (T) zijn slechts enkele van de uitstekende activeringsfuncties van het systeem. Door de constante meting van deze drie parameters is de exacte status van de batterij op elk moment bekend.

Deze status kan worden uitgedrukt door de laadtoestand van de batterij (State of Charge of SoC), verwijzend naar de energie-inhoud en de gezondheidstoestand (State of Health of SoH), verwijzend naar zijn toestand in vergelijking met een nieuwe batterij.

En nu maar afwachten of ze hun derde plaats van vorig jaar kunnen evenaren of verbeteren. (nvdr.)