Jan De Nul versterkt Nederlandse zanddijk

Eind juli is Jan De Nul gestart met de 3 kilometer lange zandige versterking van de Nederlandse Prins Hendrikzanddijk, waardoor een waterkering in de vorm van duinen gecreëerd wordt.

Trefwoorden: #duinen, #Jan De Nul, #Noordzee, #opgespoten zand, #Texel, #Waddenzee, #waterkering

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Via de uitvoering van dit project worden twee vliegen in één klap geslagen: een toekomstbestendige waterkering in de vorm van duinen en het verbeteren van de natuurwaarden in de Waddenzee. Hierdoor kunnen de 14.000 bewoners en 1.000.000 jaarlijkse bezoekers van Texel ook in de toekomst veilig wonen, werken en recreëren op het eiland.

Dit project kwam tot stand via een unieke samenwerking tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Texel en het Waddenfonds, waarbij alle partijen een financiële bijdrage leveren.

Het zand wordt gewonnen in de Noordzee en met een schip naar het projectgebied gebracht. Daar wordt het via een leiding op het strand gespoten en in model gebracht met bulldozers. De werkzaamheden zullen naar verwachting uiterlijk eind 2019 afgerond zijn.

Het nieuwe gebied wordt aangelegd in de Nederlandse Waddenzee in Natura 2000-gebied. Er komt een gevarieerd gebied met duinen, een strand, een lagune met droogvallende platen, slikken, schorren, een luwe waterzone en hoogwatervluchtplaatsen.