Nieuwe onderzeese glasvezelkabel tussen Europa en Latijns-Amerika

Hiervoor sloot het BELLA-consortium (Building Europe Link to Latin America), waarvan de Europese Commissie de belangrijkste investeerder is, een overeenkomst met EllaLink, vroeger EULALINK.

Trefwoorden: #Bella Consortium, #datanetwerk, #digitale snelweg, #EU, #Europa, #GEANT, #Latijns-Amerika, #RedCLARA

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe transatlantische gegevenssnelweg loopt in eerste instantie tussen Portugal en Brazilië en zal in 2020 klaar zijn.

Er zijn plannen om die connectiviteit vervolgens verder uit te breiden, zowel tussen Latijns-Amerikaanse landen onderling als binnen de EU. De nieuwe hogecapaciteitskabel moet een betrouwbare connectiviteit leveren voor zakelijke, wetenschappelijke en culturele uitwisselingen.

Voor wetenschappers in de EU en Latijns-Amerika moet het gemeenschappelijk onderzoeksgebieden stimuleren, innovatie en kennisuitwisseling ondersteunen. Er is sprake o.a. van aardobservatiediensten.

BELLA legt niet alleen de kabel maar ondersteunt ook de interconnectiviteit tussen Latijns-Amerikaanse netwerken voor onderzoek en onderwijs en financiert gedeelten van de kabel tussen landen in de regio. De Europese Commissie investeert ongeveer 26,5 miljoen euro van de totale 53 miljoen euro.

Zo komt er 10 miljoen euro in het kader van het Horizon 2020-programma van DG CONNECT, 8,5 miljoen euro in het kader van het Copernicus-programma en nog eens 8 miljoen euro in het kader van het regionale instrument voor ontwikkelingssamenwerking van het directoraat-generaal Internationale samenwerking en ontwikkeling (DG DEVCO).

Het BELLA-consortium bestaat uit 11 Europese en Latijns-Amerikaanse onderzoeks- en onderwijsnetwerken uit Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje, samen met de regionale netwerken RedCLARA, het Latijns-Amerikaanse onderzoeks- en onderwijsnetwerk, en GÉANT, het pan-Europese netwerk voor onderzoek en onderwijs.

Het waarborgt gelijke toegang tot de nieuwe dataverbinding voor academische en non-profitorganisaties in de regio. Latijns-Amerikaanse leden van het BELLA-consortium dragen in contanten en in natura bij aan de onderzeese kabel en de connectiviteitsuitbreiding op het land.


(Bella Programme)