Noorwegen krijgt houten wolkenkrabber (+video)

’s Werelds hoogste houten gebouw komt in het Noorse Brumunddal, anderhalf uur ten noordoosten van Oslo. Mjøstårnet is 16 meter breed en wordt 81 meter hoog.

Trefwoorden: #appartement, #bouwproject, #houtbouw, #houtskelet, #Mjøstårnet, #Noorwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Moelven )

ENGINEERINGNET.BE - Achttien verdiepingen aan appartementen, een hotel, restaurant, kantoren en gemeenschappelijke ruimten goed voor 11.300 m² aan oppervlakte.

Moelven Limtre AS is turnkey toeleverancier voor contractor HENT AS die voor AB Invest bouwt. Voll Arkitekter tekenden het gebouw. Sweco zorgde voor het structurele ontwerp.

Mjøstårnet wordt Moelvens tweede wereldrecord. In 2014 legde het reeds de laatste hand aan Treet, een 51 m, 14 verdiepingen hoog appartementsgebouw in Bergen. Eerst werd het geassembleerd in de fabriek in Moelv waarna de proefconstructie gedemonteerd werd en naar de eigenlijke bouwsite werd vervoerd. Nu hanteerde Moelven een geheel nieuwe assemblagetechniek.

Voor Mjøstårnet werden de glulam (glued laminated timber of gelamelleerde) houtbalken in lokaal geoogste spar verlijmd en behandeld in de fabriek en rechtstreeks naar de bouwsite gereden om er op de millimeter te passen. Het assembleren gebeurde zonder stellingen, met één grote kraan op de werf. Zodra het glulamstructuur op zijn plek zat, werden in één keer 4 tot 5 verdiepingen (samen zo’n 20 meter hoog) naar boven gehesen.

De bouw, die in september 2017 startte, verloopt met deze nieuwe benadering alvast sneller. De opening wordt begin maart 2019 verwacht. “Deze zeer efficiënte assemblagemethode wordt de nieuwe standaard voor glulamstructuren als deze,” zegt Rune Abrahamsen, directeur van Moelven Limtre, die alvast denkt aan nog hogere gebouwen in hout.

Pittig detail: tot 1997 was het in Noorwegen verboden om houten huizen te bouwen met meer dan drie verdiepingen.


Video: