War on talent heeft meeste impact op regio Brussel

De war for talent maakt het voor bedrijven moeilijk om geschikte kandidaten aan te trekken. Meertaligheid verkleint deze poule nog. Deze trend heeft vooral een impact op de regio Brussel.

Trefwoorden: #Brussel, #Hays, #jobs, #opleiding, #recrutering, #vacatures, #war on talent

Lees verder

HR

( Foto: Hays )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens het rekruteringsbureau Hays kunnen werkgevers met het aanbieden van interne opleidingen en voldoende flexibiliteit Vlaamse kandidaten overtuigen om naar de hoofdstad te trekken. De economie is in volle groei. Het aantal vacatures stijgt elke dag, maar er is een nijpend tekort aan arbeidskrachten.

Twee zaken liggen aan de basis van dit fenomeen. Enerzijds schrikt het grote mobiliteitsprobleem in Brussel Vlamingen af een job te zoeken in deze regio. Werknemers willen absoluut files vermijden.

Anderzijds gaat het taalniveau van Belgen erop achteruit. Met drie officiële talen (Nederlands, Frans en Duits) geven bedrijven de voorkeur aan kandidaten die minstens twee van deze talen spreken, Engels niet te vergeten. En hoewel het niveau van het Engels goed zit, beheersen veel kandidaten slechts één van de officiële talen.

Het aanbieden van interne taalopleidingen is een aantrekkelijke maatregel voor heel wat werknemers. Anderzijds kunnen werkgevers extra flexibiliteit tonen en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot telewerken aanbieden.

Al kan dat ook contraproductief zijn. Telewerken kan een van de oplossingen zijn voor het mobiliteitsprobleem, maar juist door in Brussel te werken schaaf je ook je Frans bij.