Europees programma REnnovates vormt opmaat naar energie-neutrale wijken

Slimme, energie-neutrale wijken zijn technisch haalbaar en met aangepaste wet- en regelgeving die voorziet in flexibele energieprijzen ook economisch rendabel, aldus onderzoek van BAM.

Trefwoorden: #BAM, #Bart Tommelein, #Belfius Bank, #energie-neutraal, #EnergyVille, #Enervalis, #EU, #Horizon 2020, #KEO, #MassiveCell Technologies, #Mondragon, #Mostostal, #VITO, #wijken, #woningen

Lees verder

Techniek

( Foto: BAM )

ENGINEERINGNET.BE - Voor het project REnnovates zijn in 2015 ongeveer 250 bestaande huurwoningen in de Nederlandse plaatsen Heerhugowaard, Soesterberg/Soest en Woerden omgebouwd naar gasloze nul-op-de-meter woningen.

Deze woningen maken nu deel uit van een slimme wijk waarin energie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Naast zonnepanelen en warmtepompen zijn tevens thuisbatterijen en een wijkbatterij toegepast.

Door slimme sturing met warmtepompen en het opvangen van opwekpieken met accu’s, is het voor de netbeheerder mogelijk om investeringen in capaciteit op het elektriciteitsnetwerk te minimaliseren of te voorkomen. BAM verwacht dit op termijn als nieuwe dienstverlening aan netbeheerders te kunnen aanbieden.

De resultaten van dit project zijn onlangs gepresenteerd aan onder meer de Vlaamse minister Bart Tommelein tijdens een symposium van BAM in Utrecht.

'Slimme, energieneutrale wijken zijn technisch haalbaar. Met aangepaste wet- en regelgeving die voorziet in flexibele energieprijzen is onze business case in Nederland sluitend te maken,' aldus Dennis van Goch, projectmanager Innovatie bij BAM.

‘Onze bijdrage aan de energietransitie is aanzienlijk te vergroten als we erin slagen om dit concept op Europese schaal uit te bouwen. In België, Spanje en Polen zijn de eerste initiatieven al genomen.’

Tommelein stelt: 'Renovaties die in één klap leiden tot een energieneutrale woonwijk brengen de omslag naar een koolstofarme maatschappij in een stroomversnelling. Het is een uitdaging waar we in heel Europa voorstaan. Lidstaten kunnen maar beter hun goede voorbeelden uitwisselen. Hoe sneller we een koolstofarme samenleving bereiken, hoe beter.'

Het REnnovates-project is in 2015 gestart door BAM. De EU heeft destijds een projectsubsidie van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit Horizon 2020.

BAM werkt in dit project samen met bouwondernemingen Mostostal (Polen) en Mondragon (Spanje). De Nederlandse netbeheerder Stedin onderzoekt wat de impact op het netwerk is.

Belgische partners zijn VITO/EnergyVille, Enervalis en de Belfius Bank. Overige partners zijn het Finse MassiveCell Technologies en de Duitse firma KEO.


Video: