Universiteit Twente treedt toe tot prestigieus batterijconsortium

Het Alistore European Research Institute is het grootste Europese netwerk op het gebied van batterijonderzoek, waarin topgroepen van universiteiten werken aan de batterijen van de toekomst.

Trefwoorden: #Alistore European Research Institute, #batterijconsortium, #batterijen, #elektrolyt, #Europese netwerk, #Julich, #Mark Huijben, #Münster, #onderzoeksinstituut MESA+, #Universiteit Twente, #Vidi-subsidie

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Dit netwerk bestaat uit 22 groepen die zich bezighouden met toonaangevend fundamenteel onderzoek op het gebied van batterijen en de materialen daarvoor.

Alistore is ook het aanspreekpunt voor grote Europese (onderzoeks)instituten, coördineert onderzoek voor het bedrijfsleven en zet zich in om financiering voor batterijonderzoek te verwerven.

Mark Huijben, die zich binnen UT-onderzoeksinstituut MESA+ (Nederland) bezighoudt met fundamenteel onderzoek naar (nieuwe) materialen voor batterijen, ziet het als een erkenning van het werk. “In Twente zijn we op het gebied van batterijonderzoek nog relatief jong, maar we maken erg goede ontwikkelingen door. Ik zie de toetreding tot Alistore dan ook als een blijk van erkenning.”

Van het netwerk kun je alleen lid worden op uitnodiging en daarvoor moet je expertise inbrengen die nog niet aanwezig is. Huijben brengt langjarige expertise op het gebied van nanotechnologie in, en dan in het bijzonder op het vlak van dunne film depositie. Met deze techniek kun je uiterst nauwkeurig nieuwe materialen creëren door ze atoomlaag na atoomlaag op te bouwen.

De Vidi-subsidie die Huijben in 2014 in de wacht sleepte, was de aftrap van zijn batterijonderzoek. In het bijzonder richt hij zich momenteel op het ontwikkelen van materialen voor een vaste stof batterij.

Normale accu’s en batterijen bevatten een vloeibaar elektrolyt. Het biedt belangrijke voordelen om dit te vervangen door een vaste stof. Zo kun je meer energie per volume-eenheid kwijt, zijn de batterijen veiliger en gaan ze langer mee.

Huijben werkt nauw samen met onderzoeksinstituten in Münster en Julich, wat noodzakelijk is om nieuwe technologie te ontwikkelen. “De ontwikkelingen gaan zo hard: niet alleen tussen wetenschappers, maar ook met het bedrijfsleven. Door toetreding tot Alistore zit de UTwente midden in de belangrijkste ontwikkelingen van de EU op batterijgebied.”