Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #autonoom rijden, #duurzaam, #efficiënt, #elektrisch, #emissies, #goederen, #Mercedes-Benz, #on-demand, #steden, #vervoer passagiers, #Vision URBANETIC, #zelflerend

Lees verder

Techniek

( Foto: Mercedes-Benz )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat hierbij om een autonoom rijdend, elektrisch aangedreven basisvoertuig dat verschillende vormen kan aannemen. Welke vorm is afhankelijk van het gebruik op dat moment: passagiersvervoer of goederenvervoer.

Doel van het nieuwe concept is om verkeersstromen te verminderen en de druk op de infrastructuur in binnensteden te verlichten. Zo kan het bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van het stedelijke leven.

Het voertuig is om te bouwen tot een wagen die maximaal twaalf passagiers kan vervoeren. Het gaat daarbij om acht zitplaatsen en vier staanplaatsen.

Maar het is ook mogelijk om het in te richten als een vrachtmodule. Het voertuig heeft zo een totale lengte van 5,14 meter. Er is een variabele laadvloer, waardoor het voertuig in twee niveaus is op te delen. Er is ruimte voor tien EPAL-pallets.

De Vision Urbanetic is elektrisch aangedreven, zodat het voertuig nul emissies uitstoot. Dat maakt het geschikt voor binnensteden en andere gebieden waar wettelijke beperkingen gelden ten aanzien van emissies van voertuigen.

Het toestel rijdt autonoom en maakt nauwelijks lawaai door de elektrische aandrijving, wat het geschikt maakt voor het bezorgen van goederen op de late avond of in de nacht.

het maakt gebruik van artificiële intelligentie en een zelflerende IT infrastructuur. Zo is het voertuig in staat om continu routes aan te passen, met gebruikmaking van real-time doorgezonden informatie.

Ook is het mogelijk een autonoom rijdende vloot van dit soort voertuigen te creëren, die flexibel routes rijden op de meest efficiënte manier, volgens de transportbehoeftes van dat moment.


Video: