Maak eens een vingerafdruk van staal

Staalproducent SSAB en Sandvik Materials Technology slaan de handen in elkaar in hun zoektocht naar technieken om staalproducten gedurende hun hele levenscyclus te traceren.

Trefwoorden: #Challenge, #karakteristieken, #Sandvik Materials Technology, #Spinverse, #SSAB, #Staal, #vingerafdruk, #Zweden

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - SSAB (gekend voor hoogsterkte staalsoorten, merken als Strenx-Hardox-Docol en tevens organisator van de Swedish Steel Prize) en Sandvik Materials Technology lanceerden onlangs de SmartSteel Innovation Challenge met de opzet out-of-the box ideeën te sprokkelen om uiteindelijk een vingerafdruk van staal te kunnen maken.

Een open competitie voor de beste oplossing, zeg maar. Kan een chemische oplossing zo’n 'fingerprint' nemen? Of moet het iets mechanisch zijn? Kan het digitaal? Is er kunstmatige intelligentie bij nodig?

Zowel bedrijven als onderzoeksgroepen groot of klein zijn welkom om de handschoen op te nemen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar idee verder te ontwikkelen in een langetermijnpartnerschap met SSAB en Sandvik Materials Technology. Dat biedt tegelijk toegang tot hun uitgebreide bedrijfskennis en internationale klantennetwerken.

Deze ‘challenge’ maakt deel uit van het SmartSteel-project van PiiA (Process Industrial IT and Automation), het strategisch innovatieprogramma dat gefinancierd wordt door Vinnova, het Zweedse energieagentschap en Formas.

"Bij SSAB werken we al met ons concept SmartSteel, een eerste stap op weg naar een ‘internet van materialen’,” zegt Niko Korte, hoofd van SSAB Digital Business Development.

“Wij zijn ervan overtuigd dat staal in de toekomst zijn eigenschappen, en dus ook zijn verwerkingsinstructies kan meegeven aan de machine die het verwerkt. Met deze innovatie-uitdaging hopen we nieuwe ideeën te genereren die de ontwikkeling versnellen.”

"Een bruikbare vingerafdruktechnologie voor staal zou bij Sandvik Materials Technology beslist nieuwe deuren openen”, zegt ook Mattias Klockars, hoofd Strategic Research Labs bij Sandvik Materials Technology. Zo’n ‘vingerafdruk’ zou tegelijk een kwaliteitslabel vormen met nuttige informatie over het materiaal, van zijn oorsprong maar ook met het oog op veiligheid, duurzaamheid,…

De motor achter deze ‘challenge’ is het Scandinavische adviesbureau Spinverse. ”Ons beproefde innovatie uitdagingconcept helpt SmartSteel om nieuwe out-of-the-box-ideeën te vinden en die te verfijnen tot oplossingen die voldoen aan de gestelde noden en gezamenlijke pilootactiviteiten te ontwikkelen", stelde Markku Heino, hoofdconsulent bij Spinverse.