Interreg-project GLITCH in de bres voor de glastuinbouw

De provincie Antwerpen (Vlaanderen), de Provincie Limburg (Nederland) en de glastuinbouwsector gaan samen bouwen aan nieuwe technologieën die meer energie-efficiënt en klimaatneutraal zijn.

Trefwoorden: #energie-efficiënt, #glastuinbouw, #GLITCH, #innovatie, #Interreg, #klimaatneutraal, #Nederlands Limburg, #Provincie Antwerpen, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bluehub )

ENGINEERINGNET.BE - In de glastuinbouw vind je vandaag tal van automaten en robots voor het automatisch voeden van planten, het regelen van serreklimaat en het sorteren en verpakken van groenten.

Deze technologische revolutie stopt nooit. Er komen constant nieuwe technologieën op de markt waarmee glastuinbouwbedrijven zelf aan de slag kunnen gaan.

Provinciaal gedeputeerde voor Landbouw en Innovatie Ludwig Caluwé: “Het probleem bij veel nieuwe technologieën is dat ze niet gebruiksklaar zijn. Er zijn nog tal van aanpassingen nodig voordat ze volwaardig kunnen functioneren op een bedrijf. En dat kost tijd en geld. Daarom willen we voortaan nieuwe technologieën van bij de ontwikkeling volgen. Het Interreg-project GLITCH is het eerste project waar we de ontwikkeling van nieuwe technologieën mee in handen nemen.”

Een vrij nieuwe aanpak binnen de land- en tuinbouwsector is dat telers, technologiebedrijven en onderzoeksinstellingen uit twee buurlanden samen bouwen aan een nieuwe, geschikte technologie. Nochtans blijkt uit onderzoek dat samenwerking met externe partijen een positief effect heeft op de slaagkansen van een innovatie.

Die nieuwe, praktijkklare innovaties moeten vooral zorgen voor een meer energie-efficiënte en klimaatneutrale productie in de glastuinbouwsector.


Op de foto (vlnr.):
Bart van Calenberge (projectleider GLITCH), Dhr. Caluwé (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Harm Waterborg (afgevaardigde Provincie Limburg), Bart en Kathleen Peeters (tomatentelers).

Rond deze innovatieprojecten zal binnen het project GLITCH samengewerkt worden:

  • Energie-efficiënte belichtingstechnieken in tomaat, komkommer en sla
  • Energie-efficiënte teeltsystemen in aardbei en komkommer
  • Benutting van laagwaardige warmte
  • Gebruik van CO2 uit rookgassen met een goede luchtkwaliteit in de serre
  • Plasmatechnologie voor energie-efficiënte stikstofproductie
  • Energy-balancing dagschermen
  • Energy-balancing nachtschermen
  • Ontwikkeling dampwarmtepomp voor ontvochtiging