Retailers niet klaar voor nieuwe leveringsvormen

Uit het nieuwe rapport van supply chain-specialist Zetes blijkt dat veel retailers nog niet klaar zijn om nieuwe, ecologische leveringsvormen in te passen in hun e-commerceproces.

Trefwoorden: #e-commerce, #levering, #logistiek, #pakketten, #retailer, #supply chain, #Zetes

Lees verder

nieuws

( Foto: istockphoto.com - © ijeab )

ENGINEERINGNET.BE - Gemiddeld wordt 5% van thuisleveringen te laat of onvolledig bezorgd. Tijdens de piekperiodes stijgt dat aantal tot een derde, met hogere kosten en merkschade als gevolg. Ruim 60% van de retailers heeft bovendien geen realtime zicht op hun e-commerceproces.

Dit jaar zal de Europese e-commercemarkt voor het eerst de 600 miljard overstijgen, een stijging van 13%. Dat verhoogt de druk op klassieke retailers, maar ook op onze mobiliteit en het milieu. Bijna driekwart van de Europese bevolking leeft immers in verstedelijkt gebied en tegen 2021 verwacht men een toename van 69% in pakketleveringen. Nieuwe leveringsvormen moeten dat helpen verlichten.

Gilbert Wellemans, algemeen directeur van Zetes België: “Uit ons rapport blijkt evenwel dat slechts 13% van retailers investeert in technologie zoals route scheduling of asset tracking. Zulke technologieën helpen om grip te krijgen op je logistieke processen. Bedrijven die realtime inzicht hebben in hun order-to-delivery proces kunnen gerichter optimaliseren en sneller innoveren met nieuwe manieren om pakketjes te leveren aan hun klanten.”

Volgens onderzoek van McKinsey kijken almaar meer steden naar centrale afleverpunten aan de stadsrand. Orders worden vervolgens in één keer bezorgd per wijk of straat, bijvoorbeeld met elektrische voertuigen voor lage-emissiezones. De prijs per levering zakt in zulke gevallen met 25%, het aantal afgelegde kilometers met 45%. Centrale afleverpunten maar ook slimme lockers laten bovendien toe om ’s nachts te leveren, wat de leverkost zelfs halveert.

Retailers zetten ook steeds vaker in op click & collect, waarbij klanten producten online bestellen en ophalen in een winkel naar keuze. En ook crowdsourced delivery, waarbij retailers werken met een community van vaak particuliere transporteurs, wint in de huidige collaboratieve economie aan populariteit.

Voor al deze alternatieven geldt dat retailers het transport op de voet moeten kunnen volgen en een volledige transparantie van het proces nodig is. Consumenten meten immers de kwaliteit van het e-commerceproces af tegen de duur en de communicatie over de status van hun order.

Benjamin Anguille, Business Development Manager Transport & Logistics bij Zetes België: “Succesvolle e-retailers verwerken orders binnen de 20 minuten. Ze hebben het ‘first mile’-proces voor picking, verpakking, validatie en transport volledig geautomatiseerd en hebben ook de ‘last mile’ onder controle.”