• 10/02/2012

Sirris ontwikkelt Competitor Benchmarker (+video)

Bedrijven bepalen hun positie tegenover concurrenten voortaan gratis online.

Trefwoorden: #benchmark, #Competitor Benchmarker, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE -- Productiviteit is een sterk bepalende factor voor het succes van bedrijven. Waar staat een bedrijf in de markt en hoe presteert het tegenover zijn concurrenten?

Handige informatie voor wie zijn bedrijf toekomstgericht wil runnen of innoveren. Deze info is nu gratis te genereren dankzij een nieuwe online tool, ontwikkeld door Sirris: de Competitor Benchmarker.

Het benchmarken van een bedrijf ten opzichte van concurrenten biedt nuttige inzichten in de prestaties. Bij de uitvoering van Mistralprojecten maakt het bedrijf er al gebruik van als hulpmiddel.

Met de Competitor Benchmarker wil het collectief centrum van de technologisch industrie nu de Belgische bedrijven een voorproefje geven van de mogelijkheden. Het lanceert dit leerrijke instrument op de website van Mistral.

De Competitor Benchmarker, ter beschikking gesteld via de Belfirst-webservice van Bureau Van Dijk, toont informatie over de evolutie van de productiviteit en de bedrijfsgrootte.

Op basis van gegevens uit de neergelegde jaarrekeningen bij de Nationale Bank visualiseert en vergelijkt de toepassing Belgische bedrijven via de evolutie van hun gerealiseerde toegevoegde waarde en personeelssterkte.

De tool kan drie verschillende evoluties genereren:
Een verticale as toont de productiviteit van een bedrijf, berekend als de toegevoegde waarde per werknemer van het bedrijf per jaar. Dit is de belangrijkste dimensie van de tool. Bedrijven met een hoge arbeidsproductiviteit zijn over het algemeen rendabeler en betalen vaak ook hogere lonen, waardoor ze de beste werkkrachten kunnen aantrekken.

Een horizontale as toont de productiviteitsgroei, berekend als de jaarlijkse toename van de arbeidsproductiviteit. De productiviteitsgroei kan soms van jaar tot jaar schommelen en is soms ook conjunctuurgevoelig. Daarom is hier vooral de lange-termijnevolutie belangrijk.

Terwijl de positie van de bollen waarmee een bedrijf wordt aangeduid informatie geeft over de productiviteit, geeft de oppervlakte van de bol geeft een indicatie over de bedrijfsgrootte, gemeten aan de hand van de totale toegevoegde waarde van het bedrijf.

De grootte van de bollen zijn een indicatie voor het marktsucces: bedrijven met een grote bol realiseren een grote toegevoegde waarde. Deze bedrijven hebben typisch ook een grote omzet, en groot marktaandeel.

Hierdoor kunnen schaalvoordelen ontstaan. Belangrijker dan de grootte is de evolutie van de grootte. Dit geeft een indicatie over welke bedrijven marktaandeel winnen, en welke bedrijven marktaandeel verliezen.

Wat kan een bedrijf nu met deze informatie doen om zijn positie te verbeteren?

Het verhogen van de productiviteit vormt vaak de sleutel tot het verbeteren van de competitiviteit. Verschillende factoren hebben een invloed op de productiviteit: innovatie, scholing van de medewerkers, gerichte investeringen, betere managementpraktijken,…

Belangrijk is vooral om de juiste keuzes te maken en in te zetten op die domeinen die echt een verschil maken.

Mistral helpt bedrijven de juiste technologische strategie uit te stippelen, rekening houdend met concurrentiepositie, risico's en opportuniteiten. Innovatie is immers de basis voor een gezonde groeistrategie.

Dankzij het Mistral-programma boekten al heel wat bedrijven uit verschillende sectoren betere bedrijfsresultaten of sleepten ze prestigieuze prijzen in de wacht.


(GL)

Video:

Link naar de Competitor Benchmarker.