Prestigieuze ATCA-award voor FABEC

Johan Decuyper nam als Voorzitter van de Raad van CEO’s van FABEC in de VS de ACTA-award in ontvangst voor hun vernieuwend onderzoek naar onvoorspelbare factoren in luchtverkeersleiding.

Trefwoorden: #ACTA, #award, #FABEC, #Johan Decuyper, #luchtverkeersleiding, #onderzoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgocontrol )

ENGINEERINGNET.BE - ATCA (Air Traffic Control Association) is een professionele organisatie, die openstaat voor iedereen die belang heeft bij het bevorderen en aanmoedigen van de vooruitgang van de luchtvaart en van luchtverkeersleiding.

Eén keer per jaar wordt een groots congres gehouden waar experten van over de hele wereld de vinger aan de pols houden over wat leeft in de sector tijdens lezingen, workshops en informele contactmomenten.

Tijdens dit evenement worden elk jaar awards uitgereikt in verschillende categorieën. FABEC sleepte dit jaar de David J. Hurley Memorial Award for Aviation Traffic Management in de wacht. Die prijs erkent prestaties op het gebied van visie, strategie en leiderschap.

Het kreeg de award omwille van zijn vernieuwend werk op vlak van volatility and adverse weather. De verschillende lidstaten voerden gezamenlijk uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van onverwachtse gebeurtenissen en extreme weersomstandigheden op de luchtverkeersleiding.

Onder onverwachtse gebeurtenissen worden heel wat situaties gerekend die een weerslag hebben op het luchtverkeer in het algemeen en de luchtverkeersleiding in het bijzonder: de crisis in Syrië, het openstellen of sluiten van het luchtruim boven Oekraïne, lowcost-maatschappijen die plots bepaalde verbindingen stopzetten, veranderingen in de diensten van luchtverkeersleidingscentra zelf,…

Het heeft allemaal gevolgen voor de dagelijkse activiteiten van de luchtverkeersleidingscentra en hun medewerkers. Deze werden in kaart gebracht en er wordt geprobeerd ook oplossingen aan te reiken voor de voorspelbaarheid van dergelijke gebeurtenissen.

Een ander specifiek fenomeen zijn de (toegenomen) extreme weersomstandigheden omwille van de klimaatverandering: hevige regenval, zware onweders, stormwinden, sneeuwstormen, …

Ook hier deed FABEC onderzoekswerk naar om de gevolgen in te schatten en aanbevelingen te doen over hoe zo’n situaties best afgehandeld kunnen worden.


Op de foto:
Johan Decuyper (midden) ontvangt de prestigieuze ATCA-award in de VS namens FABEC.