• 13/02/2012
  • |     BB

Geldof mag tanks voor EDF in België bouwen

De Belgische constructeur Geldof mag 18 tanks voor elektriciteitsproducent EDF bouwen. Niet ter plaatse, zoals de gewoonte is bij zulke opdrachten, maar in België.

Trefwoorden: #edf, #engineering, #geldof, #Soetaert, #tank constructie

Lees verder

b2b

( Foto: Geldof, in dit geval tankpark voor Vopak )

ENGINEERINGNET.BE -- Geldof, een Belgisch aannemer van totaalprojecten in engineering en staalconstructie, heeft een nieuw contract bij elektriciteitsproducent EDF gewonnen.

Het gaat om de vervanging van 18 opslagtanks van een elektriciteitscentrale in Guadeloupe, een Franse archipel in de Caribische Zee. De contractwaarde bedraagt ongeveer 8 miljoen euro.

Doorgaans worden tanks van een dergelijke grootte ter plaatse geconstrueerd. Geldof heeft daarop een alternatief uitgewerkt, voorgesteld en succesvol verdedigd. Volgens het bedrijf was het dit plan dat de doorslag gaf om de tanks in België te mogen bouwen.

Om dat te doen, speelde het bedrijf een aantal troeven uit: zo verhoogt de alternatieve aanpak bijvoorbeeld de efficiëntie op de werf wegens minder gelijktijdige activiteit met nevenaannemers en minder plaatsinname van ruwe materialen.

En bij constructie in Guadeloupe zou rekening moeten gehouden worden met moeilijke weersomstandigheden, zoals een hoge vochtigheid en een orkaanseizoen.

Er zijn bovendien minder veiligheidsrisico’s, en volgens de constructeur ‘is de kwaliteit beter’. Blijkbaar wogen deze argumenten op tegen de ongetwijfeld hogere loonkost in België.

“Dit is het derde keer dat we aan EDF mogen leveren,” aldus Jan Soetaert, manager van de afdeling Storage Tanks bij Geldof. “We proberen ons dan ook altijd in de plaats van de klant te stellen en gaan bijvoorbeeld ter plaatse om een aangepast plan van aanpak op te maken.”

De verscheping van de tanks is voorzien in januari 2013. Tankdiameters gaan tot 12 meter en de lengte varieert van 5 tot 15 meter. Het gewicht loopt op tot 68 ton per tank.