Technologieconsortium werkt aan duurzame batterijcyclus

De BMW Group, Northvolt en Umicore hebben een gezamenlijk technologieconsortium gevormd om nauw samen te werken aan een duurzame waardeketen voor batterijcellen van elektrische voertuigen.

Trefwoorden: #accucellen, #batterij, #BMW Group, #duurzaamheid, #elektrische auto, #elektrische voertuigen, #hergebruik, #Northvolt, #recycleren, #Umicore

Lees verder

nieuws

( Foto: BMW Group )

ENGINEERINGNET.BE - Het hoofddoel van dit project is om batterijcellen duurzaam te maken door een gesloten levenscyclus in te stellen. Dit begint met een recycleerbaar celontwerp en gaat verder met een productieproces dat meestal gebruik maakt van hernieuwbare energie.

De volgende stap is een lange periode van primair gebruik als een aandrijfaccu, mogelijk gevolgd door een andere fase van secundair gebruik als een stationair energieopslagapparaat. Aan het einde van zijn levenscyclus wordt de cel gerecycleerd en worden de grondstoffen hergebruikt, waardoor de lus voltooid wordt.

Om de ontwikkeling van accucellen te versnellen en verdere vooruitgang te boeken op het gebied van celchemie en celontwerp, wordt in de zomer van 2019 het nieuwe accucelcentrum van de BMW Group geopend. Naast de ontwikkeling van accucellen zal er ook ingezet worden op de productie van prototypes van batterijcellen en build-to-print.

Northvolt Labs is een opschaallijn en een onderzoeksfaciliteit, die zal worden gebruikt om batterijcellen te testen en te industrialiseren voor grootschalige productie, met als doel om geavanceerde groene batterijcellen te ontwikkelen.

Umicore wordt in dit consortium dan weer de partner die verantwoordelijk is voor de actieve ontwikkeling en recycling van anoden en kathoden. Door deze samenwerking kunnen innovatieve en uiterst efficiënte productietechnologieën worden toegepast op de productie van actieve materialen op basis van gerecycleerde metalen.

Daarnaast dekt dit project de slimme demontage van het batterijpakket, de screening op hergebruik van de batterijcellen en het terugvoeren van de gerecycleerde bronnen naar de productie van actief materiaal.

Naarmate de elektrische mobiliteit blijft groeien, zal de groeiende behoefte niet beperkt blijven tot duurzame winning van grondstoffen. Het winnen van reeds gebruikte materialen zal ook steeds belangrijker worden.