Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Aan de hackathon deden ruim 400 deelnemers mee, waarbij het winnende team van het bedrijf Rombit een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’.

Trefwoorden: #AlfaportVoka, #chainPORT, #Expected Time of Arrival, #hackathon, #Havenbedrijf, #Havenbedrijf Antwerpen, #Los Angeles, #NxtPort, #Rombit

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - De haven van de toekomst is een slimme haven, met een hoofdrol voor innovatie en digitalisering. Van 11 tot 13 oktober werd voor het eerst de chainPORT hackathon georganiseerd, simultaan in de havens van Antwerpen en Los Angeles.

Het Antwerpse luik is een initiatief van AlfaportVoka, Havenbedrijf Antwerpen en NxtPort. Ruim 400 deelnemers zochten samen naar creatieve oplossingen voor de lokale en wereldwijde uitdagingen van de haven van morgen.

Tijdens twee dagen en twee nachten zetten teams en coaches uit het bedrijfsleven en de academische wereld, hun schouders onder lokale en wereldwijde havengerelateerde uitdagingen, zoals onder andere mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en datadeling tussen wereldhavens.

De jury bestond uit: Hans Verbeeck (Nxtport), Erwin Verstraelen (Havenbedrijf Antwerpen), Sven Devocht (Alfaport-Voka) en Serge Auclair (Port of Montréal). Zij kozen uit de 35 gecreëerde oplossingen een winnaar.

De keuze viel op het team van het bedrijf Rombit, dat een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven 'Expected Time of Arrival' (ETA). De prijs bedraagt 5.000 euro en een volwaardig begeleidingstraject.

Erwin Verstraelen, Chief Digital and Innovation Officer Havenbedrijf Antwerpen: “Hoewel er veel creatieve en innovatieve ideeën gepresenteerd werden, sprong deze er voor ons duidelijk uit. Hun voorstel voor optimalisatie van de opgegeven ETA kan concreet bijdragen tot een futureproof haven. We gaan nu samen met hen aan de slag om hun idee verder uit te werken en in de praktijk te brengen.”

Het chainPORT-initiatief is een unieke samenwerking tussen verschillende havenautoriteiten wereldwijd: Antwerpen, Barcelona, Busan, Felixstowe, Hamburg, Los Angeles, Montreal, Rotterdam, Shenzhen en Singapore.

ChainPORT heeft de ambitie om geavanceerde processen en technologieën te ontwikkelen om op die manier de toekomst van de havensector vorm te geven.