Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

De Waalse coöperatie Émissions Zéro wil zo 825.000 euro inzamelen van het totale bedrag van 1,65 miljoen euro, dat nodig is om de nieuwe centrales te bouwen en een al bestaande te upgraden.

Trefwoorden: #Angleur, #Auvelais, #COCITER, #Crowdfunding, #Energie 2030, #Grosses-Battes, #HyDro-B, #hydro-elektrisch, #Marcinelle, #Ourthe, #REScoop, #Roselies, #Samber, #Wallonië, #waterkrachtcentrale, #Émissions Zéro

Lees verder

Techniek

( Foto: Émissions Zéro )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe waterkrachtcentrales zijn gepland in twee bronrivieren voor de Maas: de Samber, bij de plaatsen Auvelais en Roselies, en in de rivier Ourthe, bij Grosses-Battes in Angleur.

De nieuwe centrales hebben een vermogen tussen 600 kW en 1.400 kW. De bestaande centrale bij Marcinelle, eveneens gelegen in de Samber, zal worden aangepast om deze efficiënter te maken.

Deze drie projecten behoren tot de laatst mogelijke locaties in Wallonië voor hydro-elektrische productie met een vermogen van meer dan 500 kW.

Uiteindelijk zullen deze centrales net zoveel elektriciteit genereren als 2.700 huishoudens op jaarbasis verbruiken. Door dit duurzaam op te wekken wordt ongeveer 4.400 ton CO2 per jaar bespaart.

De coöperatie Émissions Zéro zal tot 50% van de aandelen in de nieuwe coöperatieve vennootschap houden, door samen te werken met andere Waalse energie-coöperaties, die verbonden zijn in REScoop Wallonië.

De overige 50% aandelen komt in het bezit van HyDro-B, waar verschillende particuliere beleggers zich in hebben verbonden.

Investeerders profiteren van dividenden tot 6% per jaar en een gunstig aanbod van 100% groene stroomvoorziening via duurzame energieleveranciers Energie 2030 en Cociter.

De opgewekte elektriciteit wordt verkocht aan een 100% groene leverancier, waarbij coöperatie Émissions Zéro al een sterke voorkeur heeft uitgesproken voor die laatste.

Bij deze energieleverancier zijn twaalf burgercoöperaties aangesloten, die voornamelijk draaien op windenergie, zonne-energie en biogas.

Door de nieuwe waterkrachtcentrales zal Cociter makkelijker jaarrond duurzame energie kunnen leveren.