Internet of Things belangrijk voor efficiëntere stadslogistiek

Uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt, blijkt dat het IoT belangrijk kan zijn voor een efficiëntere stadslogistiek.

Trefwoorden: #imec, #Internet of Things, #IoT, #logistiek, #logistiek, #micromagazijn, #VIL

Lees verder

nieuws

( Foto: VIL )

ENGiNEERINGNET.BE - VIL werkte in dit project samen met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de steden Antwerpen, Mechelen en Leuven.

In Vlaanderen groeit de bezorgdheid om stadscentra beter leefbaar en veiliger te maken. Door de steeds grotere populatie in de steden en de groei van e-commerce is een steeds groter aandeel van het verkeer in de stad te wijten aan goederenvervoer.

VIL testte de mogelijkheden van een micromagazijn in een stadscentrum, dat door middel van Internet of Things (IoT) autonoom kan opereren. Een micromagazijn doet dienst als mini-distributiecentrum waar verschillende leveranciers hun goederen kunnen aanleveren en van waaruit de goederen op een ecologische manier tot op hun eindbestemming kunnen worden gebracht.

Daarnaast kan dit ook dienen als afhaalpunt. Een extra magazijn opzetten en opereren vertaalt zich echter wel in extra kosten t.o.v. de huidige manier van leveren. Daarom concentreerde dit project op het zo veel mogelijk autonoom maken van het magazijn door het gebruik van IoT.

Het concept van een micromagazijn werd concreet getest in het centrum van Antwerpen, meer bepaald in een ruimte van de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat. In samenwerking met de stad Antwerpen werd voor het micromagazijn een laad-en loszone gecreëerd met parkeersensoren ingebouwd in het wegdek.

imec was verantwoordelijk voor het technologische aspect en ontwikkelde een geïntegreerde oplossing die Samsonite en Proximus, de verladers die deelnamen aan het proefproject, toeliet via een app een parkeerslot te reserveren voor de laad-en loszone.

Hierdoor kunnen zij op een correcte manier hun goederen aanleveren of ophalen. De app zorgt eveneens voor een visualisatie van deze reservatie via draadloze interactie met een elektronisch bord vooraan de parkeerzone: er wordt op weergegeven wie wanneer deze zone heeft gereserveerd.

De app laat eveneens toe om het intelligente slot van het micromagazijn te ontgrendelen en terug te sluiten. Hierdoor kan de chauffeur de goederen afleveren, zelfs indien dit magazijn onbemand is.

De groene 'last mile belevering' vanuit het micromagazijn naar de winkels gebeurde door het gebruik van een elektrische wagen, de Stint, en via de fietskoerier Cargo Velo.

Een eerste economische analyse toont aan dat het gebruik van IoT de extra kosten verbonden aan deze logistieke set-up kan reduceren maar de grootte van deze besparing is afhankelijk van verschillende variabelen: het aantal pakjes, de grootte, de afstanden die gereden moeten worden van het micromagazijn naar het afleveradres, de grootte van het vervoersmiddel en de bijhorende personeelskosten.

Om de inzet van het IoT voor slimme stadslogistiek te doen slagen dringt een gezamenlijke aanpak zich op. Er is nood aan harmonisatie, open systemen en het gebruik van uniforme open standaarden om de verschillende smart city-oplossingen te integreren in één platform.


Deelnemers aan dit project waren:
BPOST, City Depot, GLS, P&G, Proximus, Samsonite, stad Antwerpen, stad Mechelen, stad Leuven, WDP.