IRE gaat voor ASML’s Lighthouse Mo-99 productietechnologie

Het IRE investeert meer dan 100 miljoen euro in twee productielijnen om met ASML’s elektronen­versneller­technologie molybdeen-99 (Mo-99) isotopen aan te maken.

Trefwoorden: #ASML, #elektronenversneller, #IRE, #Lighthouse, #Mo-99, #radio isotopen

Lees verder

Nieuws

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.BE - Het molybdeen-99 isotoop, waarvan technetium-99 het meest gebruikte radio-element is in de nucleaire geneeskunde ter wereld, wordt door ziekenhuizen gebruikt om tumoren op te sporen.

Molybdeen-99 wordt vandaag vooral geoogst in een paar oude kernreactoren. Denk: BR2 in Mol. De productie levert niet alleen kernafval maar is vooral ‘onzeker’ wat al eens kan leiden tot wereldwijde tekorten.

ASML kwam op zijn nieuwe proces uit toen het vrije-elektronenlasers ging gebruiken voor zijn nieuwste generatie machines die computerchips maken. De nieuwe aanpak zou in het medische gebeuren alvast geen (heel veel minder) kernafval veroorzaken, wat de behandelings- en opslagkosten naderhand beduidend verlaagt.

Via een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst brengt ASML niet alleen intellectuele eigendom in maar stelt het ook gedurende meerdere jaren experten ter beschikking om zijn Lighthouse-technologie verder te ontwikkelen bij IRE uit Fleurus.

Van de Belgische overheid krijgt Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) tot 52 miljoen euro om de vinding op punt te stellen. De subsidie, die begin september al werd toegekend door de Raad van Ministers, komt er via het Nationaal Investeringsplan.

Deze design- en testfase loopt tot 2020. Het is IRE’s bedoeling om het traditionele splitsingsproces van sterk verrijkte uranium-235 targets op te geven.

Erich Kollegger, General Manager van IRE: “We plannen de installatie in de loop van 2020 te bouwen op onze site in Fleurus en verwachten in 2024 de productie van Mo-99 te beginnen.”

ASML was al langer op zoek naar een manier om zijn vinding in medische isotopen (die niet echt past binnen zijn halfgeleiderstrategie) een goede thuis te bezorgen waar het ten nutte gemaakt kon worden.

Het Nederlandse ministerie van economische zaken bezorgde ASML’s LightHouse-technologie in 2016 zichtbaarheid door het tot Nationaal Icoon uit te roepen.