Wereldprimeur: introductie eerste slimme pallets voor volgen goederen

T-Systems, het Instituut Fraunhofer for Material flow and Logistics en de European Pallet Association hebben pallets ontwikkeld met een zeer geavanceerde tracker, die toch spotgoedkoop is.

Trefwoorden: #5G, #Berlijn, #European Pallet Association, #goederen, #het Instituut Fraunhofer for Material flow and Logistics, #Ingo Mönke, #International Supply-Chain conferentie, #IoT, #NarrowBand IoT netwerk, #pallets, #T-Systems, #tracker

Lees verder

Techniek

( Foto: T-Systems )

ENGINEERINGNET.BE - Met behulp van deze slimme pallets zijn bedrijven veel beter in staat bewegingen van hun goederen op water, spoor en asfalt te volgen.

Diefstal, verlies en vertragingen van vrachten leveren nu nog miljarden euro’s verlies op per jaar. Ongeveer 30% van alle transporten komt niet op tijd (of nooit) aan op de juiste bestemming.

De 500 intelligente pallets zijn voorzien van een zogeheten low-cost tracker die zijn eigen positie achterhaalt en transportbewegingen plus temperatuurwisselingen volgt. Naast de locatie detecteert de waterdichte sensor schokken, hellingen, versnellingskrachten en de temperatuur van elke pallet.

De opleggers rapporteren zelf hun status van bijvoorbeeld afwijkingen op het vlak van onverwachte schud- of temperatuurfluctuaties. Updates worden automatisch doorgegeven aan een specifiek portal.

De low-cost tracker is door T-Systems en European Pallet Association (EPAL) ontwikkeld. EPAL heeft alleen al in Europa meer dan 500 miljoen pallets in omloop.

"Met de introductie van slimme pallets krijgt EPAL de benodigde informatie realtime en direct binnen handbereik. Hiermee bieden wij onze klanten toegevoegde waarde en zo ontstaan eveneens nieuwe bedrijfsmodellen”, vertelt Ingo Mönke, voorzitter van GPAL, de Duitse tak van de European Pallet Association.

De robuuste en compacte tracker is eenvoudig in te bouwen in elke ladingdrager. Gegevensuitwisseling vindt plaats via het NarrowBand IoT netwerk van T-Mobile. Voordelen van deze netwerktechnologie zijn het lage energieverbruik en daarmee de lage kosten. Bovendien is het netwerk heel stabiel, veilig en werkt het overal. De levensduur van de batterij in de sensor is tien jaar.

De klant betaalt niet meer dan een eenmalig bedrag van tien euro voor tien jaar. Dankzij de 3GPP-standaardisatie voldoet het systeem aan de zogeheten LTE-normen voor systeembeveiliging. Daarmee wordt ook een belangrijke stap gezet in de wereld van het supersnelle 5G netwerk.

De introductie van de slimme pallets vindt plaats tijdens de Internationale Supply Chain conferentie van 17 tot 19 oktober 2018 in Berlijn, die wordt georganiseerd door de Bundesvereinigung Logistik.