QuTech presenteert roadmap voor quantum-internet

Onderzoekers van QuTech in Delft hebben een gedetailleerde roadmap ontwikkeld voor de bouw van het quantum-internet, waarin de eerste fase op redelijke korte termijn is te realiseren.

Trefwoorden: #beveiliging, #Delft, #kloksynchronisatie, #netwerken, #quantum-internet, #qubits, #QuTech, #roadmap, #Ronald Hanson, #Stephanie Wehner, #supertelescoop, #TNO, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat om zes stadia, die de onderzoekers van het Nederlandse QuTech (een samenwerking tussen TU Delft en TNO) beschrijven.

De eerste fase omvat de bouw van simpele netwerken van qubits. Bij dit zogeheten ‘prepare and measure network’ is het mogelijk om qubits te versturen tussen elke twee punten in het netwerk. Dit is al voldoende om verschillende cryptografische toepassingen te ondersteunen. In het laatste stadium zijn er netwerken van quantumcomputers die via quantumtechnologie met elkaar verbonden zijn.

Voor elk stadium beschrijven de onderzoekers nieuwe mogelijke toepassingen, zoals extreem nauwkeurige kloksynchronisatie of het integreren van verschillende telescopen op aarde in een virtuele ‘supertelescoop’. De onderzoekers laten ook zien waar de grote uitdagingen liggen, zowel in de technologie als in de ontwikkeling van applicaties.

“Aan de ene kant willen we de technologie doorontwikkelen naar steeds geavanceerdere stadia van zo’n netwerk’, zegt prof. Stephanie Wehner, verbonden aan QuTech. “Aan de andere kant moeten we quantumsoftware-ontwikkelaars uitdagen om de technische eisen van hun toepassingen te verlagen, zodat ze in een zo vroeg mogelijk stadium werken”.

Collega prof. Ronald Hanson voegt toe: “Dit werk definieert ook een gezamenlijke taal voor ons jonge en sterk interdisciplinaire veld met natuurkundigen, computerwetenschappers en ingenieurs. Daar is momenteel veel behoefte aan”.

In een quantum-internet wordt gebruik gemaakt van bijzondere quantumfenomenen, zoals verstrengeling. Als twee qubits volledig zijn verstrengeld, dan is het fundamenteel onmogelijk die verbinding af te luisteren.

Dat maakt verstrengeling uitermate geschikt voor toepassingen die beveiliging en privacy vereisen.