• 14/02/2012

5 tips voor succesvol 'open innoveren'

Dr. Andrew McAfee van Harvard Business School beschrijft in zijn paper "Fostering innovation" een lijst van aanbevelingen om bedrijven tot open innovatie te stimuleren.

Trefwoorden: #agoria, #Andrew McAfee, #harvard, #innovatie, #innoveren, #paper

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- U denkt het ongetwijfeld ook wel eens: “De knapste koppen werken voor iemand anders!” Welnu, het inzetten van die intelligentie is de beste manier om op een kostenefficiënte manier tot nieuwe inzichten voor product- en procesverbetering te komen.

Maar hoe pakt u dit praktisch aan? Heel eenvoudig, door in te zetten op ‘open innovatie’ legt u de basis om ook expertise van buiten uw eigen onderneming of business unit aan te spreken.

U zult dan al snel merken dat samenwerken met klanten, leveranciers, onderzoeksinstellingen, gebruikers of andere stakeholders een oneindige bron van inspiratie is.

Dr. Andrew McAfee van Harvard Business School geeft in zijn paper “When social meets business real work gets done – Fostering innovation” een aantal aanbevelingen om de terughoudendheid van bedrijven tegen te gaan.

Hier zijn er alvast enkele:
Onderneem actie!
Open innovatie is in vrijwel alle ondernemingen inzetbaar. Is het niet voor ideegeneratie, dan wel voor kostenreductieprogramma’s. Bovendien is open en open twee. Een eerste stap is de processen intern open te maken en alle afdelingen te betrekken bij bijvoorbeeld procesinnovatie. In een tweede stap kunnen externe partners worden betrokken.

Focus!
Stimuleer de creativiteit door specifieke doelstellingen voorop te stellen. Ongestructureerd werken met vage oproepen om ideeën te genereren zijn minder effectief dan probleemstellingen die concreet geformuleerd zijn en uitgaan van specifieke opportuniteiten of uitdagingen.

Beloon inzet en reputatie!
Erken de personen die zich inzetten. Dat hoeft zich niet te vertalen in geldelijke beloningen. Ook erkenning geven voor iemands bijdrage of deelname verhoogt diens participatiegraad en motivatie om herhaaldelijk input te leveren.

Wees open naar klanten!
Een ‘interne’ open community is voor veel bedrijven de eerste stap, maar het proces openstellen naar klanten of externe stakeholders blijkt in realiteit meestal de beste ideeën op te leveren.

Wees geduldig!
Open innovatie vergt een mentaliteitsverandering, zowel intern bij de werknemers als extern bij de stakeholders. En dit vraagt tijd, voortdurende aandacht en inzet.

Kortom, ook open innovatie is geen quick fix, maar het biedt wel perspectieven om op termijn op een duurzame manier aan innovatie te doen.


(Bron: Agoria)