Antwerpse wetenschapper schopt het tot tabel van Mendeljev

Bio-ingenieur Sammy Verbruggen werd door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) opgenomen in hun alternatieve tabel van Mendeljev, met 118 jonge wetenschappers.

Trefwoorden: #chemie, #International Union of Pure and Applied Chemistry, #IUPAC, #Mendeljev, #Sammy Verbruggen, #tabel van Mendeljev, #titanium, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De IUPAC is wereldwijd één van de belangrijkste instanties van de chemische sector. De organisatie viert haar honderdste verjaardag onder meer door een alternatieve tabel van Mendeljev (het periodieke systeem) samen te stellen.

2018 is immers ook het Internationale Jaar van de Periodieke Tabel. Voor elk element zoekt IUPAC een beloftevolle wetenschapper, iemand die mee de chemie van de toekomst zal bepalen. Deze tabel wordt beetje bij beetje ingevuld. Op bijna de helft van de chemische elementen plakt nu de naam van een veelbelovende onderzoeker.

Eén Belgische wetenschapper behoort momenteel tot de gelukkigen: Sammy Verbruggen, bio-ingenieur op de Universiteit Antwerpen, palmt nu atoomnummer 22 in, het plekje van titanium.

Verbruggen: “Al bijna 10 jaar onderzoek ik de toepassingsmogelijkheden van titaniumoxides om zonlicht om te zetten naar chemische energie. Ik vind het een hele eer om vereenzelvigd te worden met het element dat mijn carrière in grote mate heeft bepaald.”