O-Wind Turbine wint internationale James Dyson Award 2018

De Urban wind turbine, ontwikkelt door twee jonge uitvinders uit Chili en Kenia, won de award voor de Nederlandse Excelscope en de Air Chair uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Trefwoorden: #air chair, #diagnose, #Excelscope, #James Dyson Award, #malaria, #O-Wind Turbine, #uitvindingen, #windenergie

Lees verder

Nieuws

( Foto: James Dyson Award )

ENGINEERINGNET.BE - Elk jaar geeft de James Dyson Award studenten en pas afgestudeerden van engineering en design de unieke kans om hun probleemoplossende uitvindingen wereldwijd te laten zien.

De opdracht is eenvoudig, ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein. Dit jaar werkten duizenden studenten van over de hele wereld aan het herdefiniëren van het stedelijk wonen.

De O-Wind Turbine van de winnaar heeft serieuze mogelijkheden om een revolutie teweeg te brengen in hoe wij onze steden van stroom voorzien. Geïnspireerd door een ruimtevaarder van NASA, willen twee jonge uitvinders uit Chili en Kenia elektriciteit maken in winderige steden.

De windturbine is een bol van 25 cm met geometrische ventilatieopeningen, zit op een vaste as en draait wanneer de wind het vanuit elke richting raakt. Wanneer windenergie het apparaat draait, schakelen tandwielen een generator aan die de kracht van de wind omzet in elektriciteit. Dit kan worden gebruikt als een directe stroombron, of het kan worden ingevoerd in het elektriciteitsnet.

De eerste 'runner up' is de Excelscope, ontwikkeld door een groep studenten van de Nederlandse TU Delft. Met hun semiautomatisch diagnostisch apparaat voor malaria willen zijn de de efficiëntie en nauwkeurigheid van de diagnose verbeteren.

De Air Chair, een ontwikkeling van studenten aan de American university of sharjah (Verenigde Arabische Emiraten) werd dan weer de tweede 'runner up'. Deze uitvinding biedt ondersteuning en comfort voor mensen in een rolstoel die het vliegtuig willen nemen.


Video's en extra's