• 16/02/2012
  • |     BB

Vijfde ATV van ESA genoemd naar Belg Georges Lemaître

ESA noemt zijn vijfde ATV - de bevoorradingsmodule van het internationale ruimtestation ISS - naar Belgische natuurkundige Georges Lemaître, de vader van de Big Bang-theorie.

Trefwoorden: #esa, #franqui, #Hubble, #iss, #lemaitre, #ruimtestation

Lees verder

Techniek

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET -- Geautomatiseerde transfervoertuigen (ATV's, Automated Transfer Vehicles) spelen een belangrijke rol in de bevoorrading en het onderhoud van het Internationale Ruimtestation ISS.

Sinds 2008 vertrekt er om het anderhalve jaar een ATV met ongeveer 6 ton cargo naar het station, dat 400 km boven de Aarde zweeft.

Al deze voertuigen zijn genoemd naar beroemde Europese wetenschappers en visionairs om te beklemtonen hoe diep Europa's wortels reiken in wetenschappen, technologie en cultuur.

Op voorstel van de Belgische Delegatie bij het ESA, is de vijfde ATV genoemd naar de Belgische natuurkundige Georges Lemaître.

Lemaître, geboren op 17 juli 1894 geboren in Charleroi, ontdekte in 1927 een groep oplossingen voor Einsteins relativiteitsvergelijkingen die beschreven hoe het heelal verder uitdijde in plaats van statisch te blijven.

Hij berekende ook de eerste observationele schatting van de Hubbleconstante. De theorie werd later bekend als de "Big Bang" theorie.

Lemaître kreeg de Franquiprijs, de hoogste Belgische wetenschappelijke onderscheiding, in 1934 en werd benoemd tot lid van de Pontifical Academy of Sciences in 1936, waar hij actief bleef tot zijn dood in 1966.

Hij had nog net de ontdekking meegemaakt van de kosmische achtergrondstraling in het microgolfbereik, een verder bewijs van zijn theorie over het ontstaan van het heelal.