• 01/03/2012

ESA financiert UCL-project dat moet leiden tot geavanceerd mobiel labo

Satellietgestuurde communicatietechnologie moet mogelijkheden mobiele labo’s tot nieuwe hoogtes tillen

Trefwoorden: #b-life, #esa, #humanitaire, #labo, #mobiel labo, #ucl

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft besloten het project B-Life (Biological Light Fieldable Laboratory for Emergencies), van de UCL, te financieren.

Dat project heeft als doel een mobiel labo te creëren die een snelle identificatie mogelijk maakt van infecterende organismen, dit tijdens humanitaire catastrofes (epidemieën), zowel toevallige als deze doelbewust (zoals bij bioterrorisme) zijn ontstaan. Dit zou ook moeten kunnen in afgelegen gebieden.

Het labo moet worden voorzien van een aantal communicatietechnologieën die satellietgebaseerd zijn. Deze zouden ook informatie geven op vlak van klimatologie, geolocalisatie, observatie van het aardoppervlak, beeldvorming, en biologische analyses.

Gebaat met deze technologie zouden onder meer zijn: regeringen of grote agentschappen, die snel en adequaat willen kunnen reageren. Ook humanitaire of medische organisaties, aangezien ze hun interventie, controle en de beheersing van een crisissituatie zouden vergemakkelijken.

Coördinator is Jean-Luc Gala, hoofd van het Centre de technologies moléculaires appliquées aan de UCL. Industriële partner is SES-TechCom Luxembourg, een van de belangrijkste operatoren van satellietsystemen ter wereld. Ook het departement elektronica en informatica van de VUB speelt een rol.

Het project start op 1 maart 2012, met een haalbaarheidsstudie.


(KV) (afbeelding SES-TechCom)