• 16/10/2012

Derde en vierde satelliet van Europese Galileo-project gelanceerd

Satellieten drie en vier van het Europese Galileo GPS-project zijn de ruimte ingeschoten. Satellietnavigatie groeit tegen 2020 uit tot een markt van 244 miljard euro.

Trefwoorden: #Arianspace, #Beidou, #Galileo, #GLONASS, #gps, #kourou, #Soyuz

Lees verder

ruimte

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET -- Een Arianspace Soyuz-raket nam zijn Brits vrachtje vrijdag 12 oktober 2012 de ruimte in van op de Europese ruimteluchthaven in Kourou, Frans Guyana om 3.15 uur lokale tijd (20.15 uur onze tijd).

De lancering komt een aantal weken later dan de oorspronkelijk voorziene datum van 28 september. Toch is het Galileo-project nog steeds op schema om de navigatiediensten te starten in 2014, zegt de Europese Commissie.

Eens de nieuwe satellieten in een baan om de aarde zitten, zal de Galileo-constellatie fijner afgesteld worden. Het wordt klaargemaakt om nog 22 bijkomstige satellieten te verwelkomen in 2013. De Europese Commissie zegt dat de lanceringen elkaar in 2013 sneller zullen opvolgen.

Met Galileo wil Europa een niet-militair alternatief hebben voor GPS, maar dan met grotere precisie en betrouwbaarheid over de exacte locatie van de gebruiker in de tijd en de ruimte.

De commissie wil een deel van de satellietnavigatiemarkt die op een waarde van 125 miljard euro geschat wordt en die naar verwachting zal groeien tot 244 miljard tegen 2020.

“Galileo voorziet een echte opportuniteit voor bedrijven die satelliet-gebaseerde producten en toepassingen maken,” zegt de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Antonio Tajani, in een mededeling. “De Europese industrie moet zich klaarmaken om een grote markt in te palmen die voor het grijpen ligt.”

Het Europese systeem is ontwikkeld om compatibel te zijn met GPS en sommige diensten die via Galileo aangeboden worden, zullen compatibel zijn met het Amerikaanse systeem.

Deze diensten omvatten een vrij beschikbare dienst voor gebruik in autonavigatie, een dienst voor publieke diensten zoals politie en ziekenwagens, eentje voor maritiem gebruik en commerciële diensten voor kaarten bijvoorbeeld.

GPS is niet de enige tegenstander die galileo zal tegenkomen in de satellietmarkt. De Chinese Beidou-constellatie is al operationeel, net als GLONASS van Rusland.

Tot nu heeft de ontwikkeling van Galileo 2,4 miljard euro gekost. Twee derde van die kosten worden gedragen door de Europese Commissie. De uitrol zal naar verwachting ook 2,4 miljard kosten, volledig voor rekening van het EU-budget.


(bron: ZDNet, Jibbe Van Oost)