• 03/12/2018

Tekort aan consultants in ontwerpbureaus en technisch advies

Ondernemingen die O&O-programma's uitvoeren kunnen onder bepaalde voorwaarden 80% van de bedrijfsvoorheffing inhouden om aan hun eigen wetenschappelijke onderzoeks­projecten te besteden.

Trefwoorden: #Ayming, #consultancy, #consultant, #O&O, #onderzoek, #ontwikkeling

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De toegenomen concurrentie in de engineeringsector leidt tot een vermindering van het aanbod van gekwalificeerd personeel en, op zijn beurt, tot een stijging van de lonen van de consultants. Het nemen van de juiste maatregelen kan volgens Ayming Belgie tot 5% van de loonkosten besparen.

In de zeer competitieve engineeringsector is het behoud van de marges een prioriteit. Ze staan echter onder druk door een combinatie van ongunstige factoren. Volgens een studie van de European Federation of Clean Air and Environmental Protection Associations EFCA beschouwt 86% van de ingenieursbureaus de prijsdruk als een grote uitdaging, en 71% is van mening dat de toegenomen concurrentie een tekort aan gekwalificeerde consultants veroorzaakt, wat leidt tot een inflatie van de arbeidskosten.

De marges verbeteren zonder de kosten te verhogen
Er zijn een aantal oplossingen, zegt Nadege Bonny, Innovation performance Manager van Ayming Belgium, een prestatieverbeterend adviesbureau. Een mogelijke manier is om beter gebruik te maken van de ondersteuningsmechanismen die zowel op federaal als op regionaal niveau worden voorgesteld.

Een belangrijke maatregel is de gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers. Ter herinnering: Ondernemingen die O&O-programma's uitvoeren en die in dit verband onderzoekers met bepaalde diploma's in dienst hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden 80% van de bedrijfsvoorheffing die normaal gesproken aan de staat verschuldigd is, inhouden om deze desgewenst aan hun eigen wetenschappelijke onderzoeksprojecten te besteden.

Van deze stimulans wordt te weinig gebruik gemaakt omdat het identificeren van in aanmerking komende activiteiten en middelen een complexe en tijdrovende taak is: bedrijven zijn in feite gedwongen het aandeel van O&O in elk project dat met hun klanten wordt uitgevoerd, nauwkeurig te beoordelen, stelt Nadege Bonny.

De uitdaging is echter essentieel: het gebruik van dit systeem maakt het mogelijk om de marges te verbeteren zonder de diensten te verminderen of de kosten te verhogen. Volgens een studie die in oktober vorig jaar door Ayming Belgie werd uitgevoerd, stellen haar eigen experts gemiddeld 106 projecten vast die in aanmerking komen voor subsidies van elk van de klanten die zij ondersteunt. Dankzij deze tussenkomst kunnen ze gemiddeld 4,7% van hun loonkosten besparen.

Veel fiscale correcties
Het verlies aan concurrentievermogen is niet het enige risico dat ontstaat wanneer projecten die voor overheidssteun in aanmerking komen, verkeerd worden geïdentificeerd. Het gevaar is ook van fiscale aard. In 2017 had de FOD Financiën 70% van de ondernemingen in de sector in handen en werd 34% van de ondernemingen hersteld.

Dit blijkt uit de O&O-barometer van Ayming Belgie van maart 2018. In zeer veel gevallen geven bedrijven hun innoverende projecten niet correct aan bij de bevoegde autoriteiten, waardoor ze hun contacten met de belastingdienst onvoldoende veiligstellen, aldus Nadege Bonny.

Voor een van haar engineeringklanten, die 50 ingenieurs in dienst heeft en zowel eigen R&D-projecten uitvoert als voor rekening van klanten, kon Ayming Belgium jaarlijks 41.000 euro besparen dankzij de optimalisering van de gedeeltelijke vrijstelling van loonbelasting voor de 20 ingenieurs die er al van genoten, en 72.850 euro door de activering van het mechanisme voor tien bijkomende ingenieurs. Dit komt neer op een totale jaarlijkse winst van bijna 114.000 euro, die voor fiscale doeleinden maximaal is veiliggesteld.


Ayming is een internationale gerenommeerde consulting groep gespecialiseerd in Business Performance. Ayming stelt meer dan 1380 mensen te werk in 16 landen en had het een omzet van 157 miljoen euro in 2017. Al meer dan 15 jaar deelt Ayming Belgium haar strategische en operationele kennis om meer dan 400 klanten in staat te stellen hun algemene prestaties op lange termijn te verbeteren, de waarde van hun algemene activiteit te doen stijgen en hun rendement te verbeteren in drie domeinen: Human Resources, Finance en Innovatie.
www.ayming.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.