Realisatie van efficiënte pilootlijn voor fotonische chips

In het project OIP4NWE met een budget van 14 miljoen euro, dat wordt ondersteund door het EFRO, gaan 12 partners uit Noordwest-Europa een ‘open access’ pilootlijn realiseren in het Eindhoven

Trefwoorden: #chips, #EFRO, #Europa, #fotonica, #nanotechnologie, #OIP4NWE, #onderzoek, #ontwikkeling, #photonics, #PIC, #technologie, #TU/e, #VUB, #wafer

Lees verder

research

( Foto: NanoLab@TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Geïntegreerde fotonica is een opkomende technologie met een potentiële markt van honderden miljarden. Innovatieve KMO's lopen voorop in deze ontwikkeling, maar de R&D-kosten zijn een hoge drempel voor deze nog kleine bedrijven.

Fotonica lijkt veel op elektronica, maar in plaats van elektronen wordt licht (fotonen) gebruikt. Fotonica gebruikt veel minder energie, het is sneller en het biedt een schat aan nieuwe mogelijkheden.

Een van de belangrijkste problemen die fotonica helpt op te lossen, is het exploderende energieverbruik van datacenters, doordat fotonische microchips veel minder energie verbruiken dan hun elektronische voorgangers. Een ander voorbeeld van fotonicatoepassingen is een zeer nauwkeurig monitoringsysteem voor vliegtuigvleugels, bruggen of hoge gebouwen.

Dit nieuwe project, geleid door de Nederlandse TU Eindhoven, bestaat uit de realisatie van een efficiënte pilootlijn voor gedeeld gebruik door Europese KMO's. De uitval en de doorlooptijd van deze lijn zal veel lager zijn dan de huidige productiefaciliteiten, wat al met al moet leiden tot veel lagere kosten voor de ontwikkeling van nieuwe fotonische producten. Het project zou binnen tien jaar na realisatie moeten helpen om duizenden banen te creëren.

Het front-end-proces (productie van photonic integrated circuits (PIC)'s op wafers) zal worden ondergebracht in de bestaande NanoLab@TU/e-cleanroom van TU /e. PIC's van verschillende bedrijven worden op één wafer gecombineerd om de kosten laag te houden.

Het back-end-proces komt bij de Vrije Universiteit Brussel (optica voor bundelvorming en lichtkoppeling) en het Tyndall National Institute in Cork, Ierland (assemblage van verbindingen met glasvezels en elektronica). Alle stappen vereisen precisie op nanoschaal om productgebreken te voorkomen.

De eerste fase van het project is de installatie van apparatuur. In de tweede fase komt de automatisering van de apparatuur tot stand. De derde fase bestaat uit intensief industrieel onderzoek samen met fabrikanten van de apparatuur om nieuwe processen te optimaliseren en te ontwikkelen.

De productielijn zou volledig operationeel moeten zijn in 2022.


De andere betrokken partijen zijn:
AIXTRON SE (Duitsland), SMART Photonics, VTEC Lasers & Sensors, Technobis Fiber Technologies (allen Nederland), mBryonics Limited (Ierland), Oxford Instruments nanotechnology Tools (Verenigd Koninkrijk), clusterorganisaties Photonics Bretagne (Frankrijk), Cluster NanoMikroWerkstoffePhotonik.NRW (Duitsland) en Photon Delta Cooperatie (Nederland).