Vlaamse Planningsprijs 2018 voor Energielandschap Denderland

De Provincie Oost-Vlaanderen en 9 Dendergemeenten wonnen de Vlaamse Planningsprijs 2018 voor hun project ‘Energielandschap Denderland’ waarin de regionale energie-ambities opgenomen werden.

Trefwoorden: #BUUR, #Common Ground, #energie-ambitie, #Energielandschap Denderland, #Oost-Vlaanderen, #Sweco, #Vlaamse Planningsprijs

Lees verder

Nieuws

( Foto: Provincie Oost-Vlaanderen - © Danny Gys / Reporters )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) heeft naar aanleiding van de Werelddag van de Stedenbouw de Vlaamse Planningsprijs uitgereikt. Hiermee wil de VRP innovatieve ruimtelijke projecten in de kijker zetten die een duidelijke vernieuwing in de planningspraktijk aantonen.

Dit jaar viel die eer te beurt aan de partners van ‘Energielandschap Denderland’. Dit is vernieuwend omdat het diverse stakeholders (ruimtelijk planners voorop) deed inzien dat de energietransitie niet noodzakelijk een bijkomend beslag op de schaarse ruimte legt, maar vooral een hefboom kan zijn om de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

In 2017 werd de ambitie uitgesproken om tegen 2050 energieneutraal te zijn. Om na te gaan of deze ambitie haalbaar is en wat ze landschappelijk betekent, werd beslist om in kader van het Strategisch Project Denderland samen met de Provincie een ruimtelijke gebiedsvisie rond energie op te maken.

In de gebiedsvisie ‘Energielandschap Denderland’ werden ruimtelijke keuzes gemaakt en vertaald tot een gebiedsgerichte visie. Keuzes waar en hoe productie, opslag en verbruik het best een plaats krijgen in het Denderlandschap, maar ook efficiënt met elkaar verbonden kunnen worden.

De ruimtelijke visie illustreert hoe het energielandschap er tegen 2050 kan uitzien. Met windwinningsgebieden, zonnewegen, … en bedrijventerreinen die fungeren als energiehub. Tevens toont de visie welke kansen voor hernieuwbare energieproductie worden gecreëerd wanneer overwogen wordt om gericht te ontsnipperen, verdichten en functies te verweven.


Op de foto (vlnr.):
Peter Cabus, Secretaris-generaal van Departement Omgeving, Moira Callens, Projectcoördinator Oost-Vlaanderen Energielandschap, Reinout Debergh, Diensthoofd Ruimtelijke Planning # Planningkwadraat, Wouter Vande Winkel, Schepen Leefmilieu Ninove, Jan Custers, Projectcoordinator BUUR, Wim L’Ecluse, Projectmedewerker Strategisch Project Denderland, Boris, Snauwaert, Projectcoordinator Strategisch Project Denderland.

De projectpartners van dit project zijn de Provincie Oost-Vlaanderen, de Dendergemeenten (Aalst, Affligem, Denderleeuw, Geraardsbergen, Haaltert, Liedekerke, Lierde, Ninove en Roosdaal - Vlaams-Brabant) en de betrokken studiebureaus (BUUR, SWECO en Common Ground).